A mielóma gyógyszeres kezelése - Mikala Gábor előadása (videó)

Daganatok.hu 2013. szeptember 18.
Megosztás:

Milyen sejtek rosszindulatú elfajulása okozza a mielómát? Hogyan alakul ki a mielóma? Mely esetekben válik szükségessé a mielóma kezelése? Gyógyítható-e ma már a mielóma? Dr. Mikala Gábor alább megtekinthető előadásában sorra veszi a mielóma jelenlegi kezelési lehetőségeit, részletesen bemutatva a már korábban is meglévő és az újonnan törzskönyvezett gyógyszerek típusait, alkalmazási módjait és hazai hozzáférhetőségét.

Dr. Mikala Gábor (részlegvezető főorvos, Szent László Kórház Hematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztály) elmondta: a mielóma kezelése általában a daganatgátló és a kiegészítő kezelések kombinációjából áll. A daganatgátló kezelések célja a daganatos sejtek számának csökkentése, a kiegészítő kezeléseké pedig a tünetek enyhítése, illetve az esetlegesen kialakuló tünetek megelőzése. Az elmúlt tíz évben forradalmi változások zajlottak a mielóma kezelésében.

Az őssejtátültetés autológ formája (a beteg saját őssejtjeinek beültetése) immár Magyarországon is teljesen általánosan alkalmazott eljárássá vált, emellett több új, célzott gyógyszer is megjelent a piacon. Az 1999-ben bevezetett thalidomid továbbra is fontos terápiás eszköz, 2004-ben pedig az EU-ban is törzskönyvezték a bortezomib-ot, ami OEP-támogatással - a meghatározott kereteken belül - a magyar betegek számára is hozzáférhető. Az EU-ban emellett két új thalidomid származék, a lenalidomid és a pomalidomid is törzskönyvezésre került (2007-ben, illetve 2013 augusztusában), ezek azonban egyelőre nem kerültek be a támogatott gyógyszerek körébe. Számos további szer klinikai kipróbálása is zajlik, ígéretes eredményekkel.

Mikala részletesen ismertette a kiegészítő és támogató kezelések fajtáit (biszfoszfonátok, eritropoetinek, sebészi kezelés, sugárterápia, valamint a megfelelő táplálkozás), majd áttért a régi és új típusú (célzott) daganatellenes terápiák ismertetésére. A gyógyszeres kezelések egyes típusainál arra is részletesen kitért, hogy hozzáférhetőek-e hazánkban ezek a szerek, és ha igen, milyen feltételekkel (az OEP által teljes mértékben támogatott; nem támogatott, de megfizethető; egyedi méltányossággal, csekély vagy épp jó eséllyel igényelhető OEP támogatás).

A gyógyszerek egy részénél teljes mértékben megoldott a finanszírozás, más esetekben viszont - például a már említett lenalidomid és pomalidomid esetében - a törzskönyvezettség ellenére is csak minimális eséllyel szerezhető OEP-támogatás. Emiatt fontos a klinikai vizsgálatokban való részvétel lehetősége, amelyek a hazai centrumokban is zajlanak, és ahol a még nem támogatott gyógyszerek is hozzáférhetőek lehetnek a betegek számára.

Bővebben a mielóma gyógyszeres kezeléseinek finanszírozásáról: Szamosi Tamás előadása

A fenti előadás 2013. szeptember 16-án, a II. Mielóma Információs Napon hangzott el.


 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.