Prosztatarák: a kemoterápia nem mindig alkalmazható együtt az immunterápiákkal

Daganatok.hu 2016. április 27.
Megosztás:

A prosztatarák kezelésében a gyógyszeres androgén deprivációs kezelés a leggyakrabban használt nem-sebészi módszer. Ez azonban - egyes kemoterápiás gyógyszerekhez és a sugárkezeléshez hasonlóan - elnyomja az adaptív immunválaszt, akadályozva ezzel az immunterápiák működését - írja a Medical Online cikke a Science Translational Medicine tanulmányára hivatkozva.

A kutatók egérmodellt alkalmazva jutottak arra a következtetésre, hogy az androgén deprivációs terápia - a prosztatarák kezelésében leggyakrabban használt nem-sebészi módszer - akadályozhatja az adaptív immunrendszer működését, ezáltal megakadályozhatja az immunterápiák hatását, ha a kétféle terápiás modalitás időzítése nem megfelelő.

Az onkológusok a a rákellenes immunterápiák sikere miatt próbálkoztak meg azzal, hogy kombinálják ezeket a gyógyszereket a prosztatarák kezelésében csaknem fél évszázada alkalmazott gyógyszeres androgén deprivációs terápiákkal. Az androgénreceptor-blokkoló gyógyszeres kezelés és az immunterápia kombinálása azonban nem bizonyult sikeresnek a klinikai vizsgálatok során, a a tumorrelapszusok nagy száma miatt.

Az eredmények azt is megvilágítják, mi lehet az oka, hogy egyes betegek olyan rosszul reagálnak a sugár-, illetve a kemoterápiára - írják a szerzők. A sugár- és a kemoterápia szintén elnyomja az immunválaszt, és bár így rövid távon csökkenthetnek a tumor által okozott kellemetlenségek, az immunrendszer gátoltsága miatt a tumor sokkal agresszívebb formában térhet vissza.

"Egy dolog bizonyossá vált: egyes kemoterápiákat és a radioterápiát nem szabad az immunterápiával egyszerre használni" - hangsúlyozzák a szerzők.

(Medical Online)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.