Beszélgetés egy immunterápiával kezelt hazai pácienssel - Harcosok klubja videón

Daganatok.hu 2015. november 24.
Megosztás:

Hazánkban is vannak már olyan betegek, akiknél a tüdőrák kezelésének egyik legújabb módszerét, az úgynevezett immunterápiát alkalmazzák. A tüdőrákbetegek és hozzátartozóik támogatására létrehozott betegklubban, a Harcosok klubjában ezúttal Mártával, egy immunterápiás kezelést kapó pácienssel beszélgetett a Korányi Intézet egyik főorvosa, dr. Papp Mária. Ostoros Gyula vezető főorvos az immunterápia működésének elméleti hátterét mutatta be.

A tüdőrák alapvetően háromféle módon, műtéttel, sugárral és/vagy kemoterápiás, illetve célzott gyógyszerekkel kezelhető. Egy további lehetőség az immunterápia, amely az előző három eljárással szemben nem a daganat mechanikus eltávolítására vagy a közvetlen módon történő elpusztítására irányul, hanem közvetetten, az immunsejtek mobilizásával szeretne eredményt elérni. Az "immunerősítés" kifejezés a különféle alternatív rákellenes kezelések ismertetésében is megjelenik, a gyógyszeres immunterápiák esetében azonban nemcsak szavakban, hanem a valóságban is az immunrendszer aktivitásának fokozásáról van szó - mondta előadásában Ostoros Gyula, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet tüdőbelosztályának vezető főorvosa.

Ostoros elmondta: az úgynevezett immunellenőrző pontok gátlása során azt a fékrendszert próbálják meg feloldani, amely abban akadályozza meg az immunrendszert, hogy túlzott aktivitása miatt autoimmun betegségek alakuljanak ki a szervezetben. Nem-kissejtes tüdőrákban ilyen ismert ellenőrző pont a citotoxikus T-limfocita antigén-4 (CTLA-4) és a programozott sejthalál receptor-1 (PD-1). Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság (FDA) 2015-ben kétféle PD-1 gátló törzskönyvezését is engedélyezte tüdőrák ellen, ami mérföldkőnek számított idén a betegség kezelésében. (Bővebben: Tüdőrákban is engedélyezte az FDA a pembrolizumabot, A nem kissejtes tüdőrák immunterápiája).

Az orvos-beteg beszélgetést ezúttal dr. Papp Mária, a Korányi Intézet egyik főorvosa vezette: betegénél jelenleg is a fentebb röviden már ismertetett immunterápiát alkalmazzák. Márta az ezzel kapcsolatos tapasztalatait mesélte el a beszélgetés során.

A tüdőrák újabb típusú kezelési módjaival egyre inkább abba az irányba haladunk, hogy krónikussá lehessen tenni ezt a betegséget, és a kezelt pácienseknek hosszabb távon is jó életminőséget tudjunk biztosítani - mondta előadásában dr. Szondy Klára, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának főorvosa.

A célzott daganatellenes kezelések esetében tüdőrákban jelenleg az EGFR-gátló kezeléseket alkalmazzák a leggyakrabban. Szondy főorvosnő előadásából részletesen kiderül, hogy milyen mellékhatásokkal járhat az EGFR-gátló készítmények szedése, és miként enyhíthetőek ezek a kellemetlenségek.

A rendezvény végén a jelenlévők feltehették a tüdőrák kezelésével kapcsolatos kérdéseiket, amelyre a jelenlévő szakértők adtak választ:

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló