Célzott kezelés tüdőrákban - Dr. Udud Katalin beszélget egy betegével - videó

Daganatok.hu 2014. április 9.
Megosztás:

Jánosnál célzott daganatterápiával kezelték a tüdőrákot, miután az EGFR és a KRAS receptorok molekuláris diagnosztikai vizsgálatát követően kiderült, hogy alkalmazható nála ez a fajta terápia. Jánosnál 2008 augusztusában diagnosztizálták a tüdőrákot, de a műtétnek és az azt követő kezeléseknek hála jelenleg jól van. János a Harcosok Klubjában rendezett beszélgetésen azt is elmondta, hogy milyen mellékhatásai voltak a célzott kezelésnek.

"Az első pillanatban nagyon ijesztőnek tűnt a célzott kezelés, mert rengeteg kiütés jelent meg rajtam. Igaz persze, hogy a legnagyobb dózissal kezdtük. Két hét után azonban már csökkenteni lehetett az adagot" - mondta János arról a célzott daganatterápiás szerről, amelyet tabletta formájában szedett a korábbi kezelések befejezését követően. A mellékhatásokat egy másik gyógyszerrel mérsékelték, a gyógyszer egy éven keresztül történő szedését követően azonban minimális szintre kellett csökkenteni a készítmény adagját. János a bőrgyógyásza javaslatára magisztrális kenőcsöt is használ, immár több mint három éve.

"A kezelés első időszakában, amikor a kiütések a legtöbb problémát okozták, szájon át szedhető szteroidkészítményre is szükség volt" - mondta a beszélgetésen dr. Udud Klára, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet tüdőgyógyász és klinikai onkológus szakorvosa. "János nagyon jól reagált a kezelésre, a mellékhatások miatt azonban szükség volt rá, hogy lecsökkentsük a célzott daganatellenes gyógyszer dózisát. Jelenleg - anélkül hogy bármiféle antibiotikum vagy szteroid adására lenne szükség - a kenőcsök is elegendőek ahhoz, hogy a bőrfelület csaknem tünetmentes maradjon. Ami pedig az alapbetegséget - a szervezetben egyszer már kiújult tüdőrákot - illeti, azt sikerült teljes mértékben uralnunk" - mondta dr. Udud.

A gyógyszer hatékonyságát háromhavonta, CT-vizsgálattal ellenőrzik. "2014 június 9-én lesz 4 éve, hogy ezt a gyógyszert szedem, és jól vagyok" - mondta a beszélgetés végén János.

Daganatos betegek életmódváltozása: tények és tévhitek

Dr. Bíró Krisztina belgyógyász, klinikai onkológus, klinikai farmakológus (Országos Onkológiai Intézet) a daganatos betegek életmódváltásával kapcsolatos tudnivalókat ismertette:

Gyógyuló, gyógyult és búcsúzó rákbeteg a családban

Prof. Dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke azt foglalta össze, hogy miként lehet érdemes hozzáállnunk ahhoz, ha a családunkban valaki rákbeteg lesz:

Kérdések és válaszok

Az utolsó háromnegyed órában - a Harcosok Klubja hagyományainak megfelelően - mindenki feltehette kérdéseit a jelenlévő szakembereknek. Az alábbi videón megtekinthetőek az ezekre adott, részletes válaszok:

* * *

Korábban a Harcosok Klubjában:

Kiújuló tüdőrák, sikeres kezelés

Gyógyítani ma még nem tudjuk a tüdőrákot, stabilizálni viszont igen

Idegen betolakodó a szervezetben

Nem dohányoztam, de az összes kollégám láncdohányos volt

Keress magad körül egy önsegítő csoportot!

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló