Új stratégia világossejtes veserák kezelésére

Daganatok.hu 2018. december 2.
Megosztás:

Amerikai kutatók sikeresen azonosították a világossejtes veserák (ccRCC - clean cell Renal Cell Carcinoma) kialakulásában hibás működésük folytán szerepet játszó tumorszuppresszor gének fő regulátor molekuláját, az ISGF3-at. Az ISGF3 koncentrációjának a rákos sejtekben történő növelésével a daganatok mérete csökkent, és apróbb nodulákra estek szét.

A Philadelphia University és a Thomas Jefferson University kutatói a tumorszuppresszor gének inaktiválódásának okait és következményeit találták meg a fő regulátor molekula azonosításával. Az egér és emberi sejteken végzett vizsgálatok során a kutatók azonosították, hogy a világossejtes veserák kialakulásának elsődleges oka a VHL tumorszuppresszor gén inaktiválódása.

A tumorszuppresszor gének lelassítják a sejtosztódást, kijavítják a DNS-hibákat, és irányítják a programozott sejthalált, azaz "megmondják" a sejteknek, hogy mikor pusztuljanak el. Ezeknek a géneknek a mutációi vagy inaktiválódásuk megakadályozza megfelelő működésüket, ami kontrollálatlan sejtosztódáshoz és a daganatok megjelenéséhez vezet. A VHL inaktiválódását általában más tumorszuppresszor génekben megjelenő mutációk követik, melyek a ccRCC-ben szerepet játszó géneket is érintik (például: PBRM1 és KDM5C).

A kutatók azt vizsgálták, hogy a tumorszuppresszor gének inaktiválódása azonos biokémiai útvonalon zajlik-e, azaz függetlenek-e egymástól vagy sem. A génexpressziós mintázatok során a kutatók megállapították, hogy a VHL, PBRM1, KDM5C, SETD2 és BAP1 gének egyaránt kapcsoaltban állnak az ISGF3 (interferon-stimulált génexpressziós faktor 3) molekulával, mely kulcsszerepet tölt be a szervezet vírusfertőzésre adott válaszában. Amikor a kutatók megfordították a folyamatot, és növelték az ISGF3 regulátorok koncentrációját a ccRCC ráksejtekben, a daganatok mérete csökkent, és apró nodulákra estek szét.

(Medical Online

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló