Daganatellenes készítmény kapta az egyik ,,Év Gyógyszere" díjat

2008. május 22.
Megosztás:

A legkorszerűbb, leghatékonyabb és leginkább betegbarát gyógyszereknek ítéli minden évben az "Év Gyógyszere" díjat a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság. Idén a egy daganatellenes készítmény és egy légzőrendszeri betegség gyógyítására szolgáló szer nyerte el az elismerést.

A díjnyertes rákgyógyszer

A Roche (Magyarország) Kft. forradalmi készítménye kezdetben a második leggyakoribb daganattípusban szenvedő, vastagbél- és végbélrákos betegek kezelésében kapott fontos szerepet, napjainkban viszont már több daganatos betegség gyógyításában is sikerrel alkalmazzák, így pl. a nők körében leggyakoribb daganattípusban, az emlőrákban is. A készítmény ezekben a daganattípusokban meghosszabbítja a túlélést, így esélyt ad a betegeknek, hogy az életminőségük jelentősebb romlása nélkül éljenek együtt a betegséggel.

A készítmény forradalmi újítása abban áll, hogy ún. célzott onkológiai kezeléssel képes meggátolni a daganat növekedését. Ennek előnye, hogy a gyógyszer a működése során célzottan a daganatra hat, nem a szervezet összes sejtjét támadja meg, hanem sebészkés-szerűen elsősorban a beteg, daganatos sejteket. Mellékhatásai éppen ezért jelentősen eltérnek a kemoterápiás szerek rettegett mellékhatásaitól: nem okoz hajhullást, és ritkábban okoz hányingert, hányást, hasmenést is.

A Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság (MFT) 1997-ben alapította az "Év Gyógyszere" díjat, amely az ipari és a tudományos közösségben egyaránt nagy megbecsülést élvez.

Súlyos légzőrendszeri betegség elleni szer

A másik idei díjazott a Boehringer Ingelheim Pharma által forgalmazott készítmény lett, amely egy súlyos légzőrendszeri betegség, a COPD kezelésére szolgál.

A COPD-re (Krónikus Obstruktív Légúti Betegség) jellemző a kilégzési áramláskorlátozottság, a légszomj, a ziháló légzés. Ez a súlyos kór számottevően korlátozza a betegek normális napi tevékenységét, és jelentős fizikai és érzelmi hatást gyakorol a betegségben szenvedőkre.

A betegség kialakulásának legfontosabb oka a dohányzás, ez teszi ki a kockázat 80-90%-át. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) legutóbbi adatai szerint 210 millió ember él COPD-vel, évente több mint 3 millió embert veszítünk el világszerte a betegség következtében, ami az összes halálozás 5%-ának felel meg. Az előrejelzések szerint 2030-ra a COPD a negyedik vezető halálok lesz a világon.

A díjnyertes gyógyszer korszerű, hatékony és betegbarát, ami pozitívan befolyásolja a betegség klinikai lefolyását és segít megváltoztatni a betegséggel való együttélést. A készítmény egy porinhaláló eszközzel juttatható be a szervezetbe.

Miben segítenek Önnek az Oncompass Medicine szakemberei?

Az Oncompass Medicine molekuláris diagnosztikai laboratóriuma és információs központja az elmúlt több mint egy évtized genomikai kutatási eredményeit és molekuláris diagnosztikai módszereit alkalmazva igyekszik megtalálni a daganatos betegségben szenvedők számára az adott időpontban legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

Ezek egyaránt lehetnek a hagyományosan alkalmazott kezelési módszerek - kemoterápia vagy sugárterápia - lehetnek azonban olyan célzott daganatellenes gyógyszerek is, amelyek kifejezetten az adott daganat kialakulásában oki szerepet játszó, meghibásodott génekre hatnak. Annak eldöntésére, hogy alkalmazható-e egy betegnél célzott kezelés, vagy épp ellenkezőleg, ez semmiképp nem javasolt a számára a megfelelő gyógyszercélpont hiánya miatt, molekuláris diagnosztikai vizsgálatokat végzünk.

Legújabb szolgáltatásunk keretében folyamatosan segítjük a betegek kezelésében résztvevő onkológusokat abban, hogy pácienseiket az aktuálisan elérhető legjobb kezelésben részesítsék: dinamikus döntéstámogatási rendszerünk többek között arról nyújt információt, hogy terápiaváltás esetén, abban az adott pillanatban milyen célzott kezeléssel kapcsolatban áll rendelkezésre a legtöbb információ a következő terápiás vonalban.

A hozzánk forduló és akár 5 éven át is kísért betegeink így egészen biztosak lehetnek abban, hogy ott és akkor a számukra legmegfelelőbb kezelést kapják, a döntés meghozatala ugyanis a páciens molekuláris diagnosztikai profiljának és a célzott kezelésekről rendelkezésre álló összes orvosi adat részletes informatikai elemzése alapján történik.

(X)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.