Magyar kutatók elsők között bizonyították a mesterséges intelligencia hasznosságát a daganatellenes gyógyszerek alkalmazásában

Dr. Peták István, az Oncompass Medicine tudományos igazgatójaDr. Peták István, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója
Daganatok.hu 2021. augusztus 12.
Megosztás:

A bizonyítékul szolgáló tudományos eredményeket a Nature tudományos folyóiratcsalád NPJ (Nature Partner Journal) Precision Oncology kiadványában közölték a kutatók. "Nagyon boldog vagyok, hogy berúgtuk a gólt!" - nyilatkozta Dr. Peták István rákkutató.

"Nagyon fontos volt, hogy egy rangos tudományos folyóiratban publikáljuk az eredményeinket, hiszen így sok kutatóhoz eljut. A lektorálás folyamata során a közleményben leírt adatok következtetések szakmai minősége és az eredmények újdonságtartalma is ellenőrzésre kerül, ezért nyugodt szívvel hivatkozhatunk rá." - tette hozzá Dr. Peták István.

Dr. Peták cikkének magas rangú tudományos folyóiratban történő publikálása is azt jelzi, hogy az Oncompass Medicine csapata nagy jelentőségű tudományos előrelépést ért el a precíziós onkológia és a rákos betegek gyógyításának területén.

Ezt jelzi az is, hogy a tudományos közlemények hatását mérő Altmetric (www.altmetric.com) jelentése szerint a közlemény a megjelenés után már öt nappal a tudományos közlemények top 10%-a között van a több mint 18 millió valaha mért tudományos közleménnyel összehasonlítva.

Professzor Christophe Le Tourneau, a párizsi Curie Intézet onkológus kutatóprofesszora azt nyilatkozta: "Integrating artificial intelligence into treatment decisions in oncology. Exciting starting point with Oncompass. Congratulations, Istvan"

A kutatásról szóló hírről a Curie Intézet honlapja is beszámol:

https://curie.fr/actualite/innovation/lintelligence-artificielle-pour-choisir-plus-rapidement-la-therapie-ciblee

Ez azt jelenti, hogy sikerült megtalálni azt a módszert, amivel a mesterséges intelligencia felhasználható a terápiás döntések javításához.

A cikk első szerzője Dr. Peták István. Az első szerző - aki megtervezte, a kutatást irányította és a közleményt elsősorban írta.

Dr. Peták rávilágított:

"A cikk első szerzőjének lenni nagy szakmai büszkeség, de számomra ennél jóval többet jelent: ötven évesen, egy hosszú és nehéz szakmai út fontos mérföldköve, huszonöt év kutatómunka eredménye és Dr. Schwab Richárd kollégámmal 18 éve alapított biotechnológiai cég munkatársainak sok éves munkája van benne. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült belőni a gólt! Azzal, hogy a közlemény megjelent, az emberiség hasznosítani tudja a kutatásaink eredményét a rák elleni harcban. Nyilvánossá tettük az eljárás mikéntjét. Ez a versenytársainkat is inspirálja majd, de az orvostudományban a gazdasági szempontok mindig másodlagosak, az etikus magatartás, ha egymást segítve versenyzünk abban ki tud legjobban segíteni a daganatos betegeknek. "

Dr. Peták és csapata elérte a célját: egy olyan módszert fejlesztettek ki ami a beteg daganatában található egyedi génhibák alapján segíti az orvost a gyógyszer kiválasztásában.

"Természetesen ez még nem jelenti azt, hogy a módszerrel meglehet gyógyítani minden daganatos beteget. Ennek még sok akadálya van. Legfőképpen az, hogy a legtöbb génhibára még nem elérhető célzott gyógyszer és magát a módszert is tovább kell fejlesztenünk. De bízunk benne, hogy a gyógyszerfejlesztéseket is fel tudjuk gyorsítani." - tette hozzá Dr. Peták István

Dr. Peták István szerint a most megjelent cikkel egy egészen új kutatási irányt nyitnak, amit reményeik szerint sok tudós, orvos fog követni szerte a világon, ami javítja a daganatos betegek kezelésének hatékonyságát.

Dr. Peták István kiemelte:

"Óriási lépés ez számunkra, hiszen úttörőként eljutottunk a nulláról az egyre. A Nature Partner Journal Precision Oncology szerkesztői szerint már betegségek gyógyításában is hasonló módszereket kellene kifejleszteni ezért kérték, hogy a cikket bővítsem ki úgy, hogy szélesebb orvosi, kutató közösség is megértse. A rákkutató közösség számára a fejlesztés háttértörténetét is megírtam a Nature újságcsoport lapjaiban rákkutatással kapcsolatban megjelent cikkeinek hátterét bemutató honlapon:

https://cancercommunity.nature.com/posts/starting-to-integrate-ai-for-treatment-decisions-in-oncology?channel_id=465-behind-the-paperAz Oncompass Medicine egy olyan korszakalkotó kezelési, orvosbiológiai-matematikai, számítási módszert fejlesztett ki, amelynek az eredménye egy regisztrált orvosi szoftver. Ez az új, speciális számítási módszer arra irányul, hogy a daganatos betegek kezelésekor az orvost segítse kiválasztani a legmegfelelőbb célzott kezelést, milyen biológiai és matematikai törvényszerűséget követve kell kikövetkeztetni, hogy melyik célzott gyógyszer lesz a leghatékonyabb a rákos betegnek.

Három dologról szól a cikk: mi az orvosi módszer, hogyan hoztuk létre a szoftvert, amivel mint orvosi eszközzel a módszer használhatóvá válik, majd annak elemzése, hogy az eszköz milyen eredményesen működik. A cikk egyszerre mutatja be és validálja mind a módszert és az eszközt.

Magyarországon már elérhető az OCM módszere, hogy a magyar rákos betegek nagyobb eséllyel kaphassanak sikeres kezelést, a már elérhető terápiák közötti döntésben.

Az OCM módszere különösen azért is nagy jelentőségű mert a segítségével egyre könnyebb lesz újabb és újabb gyógyszereket, célzott terápiákat kifejleszteni, melyekhez egyre gyorsabban és olcsóbban jutnak el a betegek a világon. A legfontosabb, hogy az OCM módszere minél több beteghez eljusson a világon.

A cikk itt szabadon elérhető: https://www.nature.com/articles/s41698-021-00191-2
npj Precision Oncology (2021) 5:59 ; https://doi.org/10.1038/s41698-021-00191-2

Miben segítenek Önnek az Oncompass Medicine szakemberei?

Az Oncompass Medicine molekuláris diagnosztikai laboratóriuma és információs központja az elmúlt több mint egy évtized genomikai kutatási eredményeit és molekuláris diagnosztikai módszereit alkalmazva igyekszik megtalálni a daganatos betegségben szenvedők számára az adott időpontban legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

Ezek egyaránt lehetnek a hagyományosan alkalmazott kezelési módszerek - kemoterápia vagy sugárterápia - lehetnek azonban olyan célzott daganatellenes gyógyszerek is, amelyek kifejezetten az adott daganat kialakulásában oki szerepet játszó, meghibásodott génekre hatnak. Annak eldöntésére, hogy alkalmazható-e egy betegnél célzott kezelés, vagy épp ellenkezőleg, ez semmiképp nem javasolt a számára a megfelelő gyógyszercélpont hiánya miatt, molekuláris diagnosztikai vizsgálatokat végzünk.

Legújabb szolgáltatásunk keretében folyamatosan segítjük a betegek kezelésében résztvevő onkológusokat abban, hogy pácienseiket az aktuálisan elérhető legjobb kezelésben részesítsék: dinamikus döntéstámogatási rendszerünk többek között arról nyújt információt, hogy terápiaváltás esetén, abban az adott pillanatban milyen célzott kezeléssel kapcsolatban áll rendelkezésre a legtöbb információ a következő terápiás vonalban.

A hozzánk forduló és akár 5 éven át is kísért betegeink így egészen biztosak lehetnek abban, hogy ott és akkor a számukra legmegfelelőbb kezelést kapják, a döntés meghozatala ugyanis a páciens molekuláris diagnosztikai profiljának és a célzott kezelésekről rendelkezésre álló összes orvosi adat részletes informatikai elemzése alapján történik.

(X)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló