A veszélyeztető tényezők és a megelőzés lehetőségei

Megosztás:

A leglényegesebb ismeret, amit mindenkinek tudnia kell, hogy a rák nem fertőző betegség, vagyis a beteg nem fertőzhet meg másokat.

A rák kialakulásában nagyon sokféle tényező játszik szerepet, köztük fizikai, kémiai biológiai tényezők, a táplálkozás, az életmód, a stressz és más okok. A fej-nyaki daganatok jelentős részében ezek között kiemelkedő szerepe van a dohányzásnak, az alkoholfogyasztásnak és a napsugárzásnak.

A szájüregi daganatok 80-90%-ában a dohányzás valamelyik formája lényeges szerepet játszik. A hosszú távú fogyasztás tovább növeli a rizikót, ami igaz a füst nélküli dohányfogyasztókra is (tubákolás és dohányrágcsálás). A dohányozás abbahagyása nagyban csökkenti a rák kialakulásának veszélyét.

Az alkohol hosszantartó vagy nagy mennyiségű fogyasztása ugyancsak jelentősen növeli a szájüregi rák kialakulásának az esélyét azoknál is, akik nem dohányoznak. Az alkohol lebomlásának egyik terméke (ún. acetaldehid) ugyanis kóros kémiai és bakteriális változásokat idéz elő a száj és a garat nyálkahártyájában. A dohányzó és egyúttal nagy mennyiségben és rendszeresen alkoholfogyasztók kockázata azonban nem csupán összeadódik, hanem egymást erősítve sokszor magasabb. Ennek egyik oka, hogy náluk az említett acetaldehid koncentrációja a nyálban 100%-kal magasabb, mint a nem dohányzó és alkoholt csak esetenként, illetve mértékletesen fogyasztók nyálában.

Az ajkakat érő napsugárzás az ajakrák kockázatát is növeli.

Az alkohol és a dohányzás szerepet játszik az ún. rákmegelőző állapotok kialakulásában is. Ilyenek a szájüregi nyálkahártyán előforduló fehéres színű foltok (az ún. leukoplákia), és a vörös színű foltok (az ún. eritroplákia). Veszélyük abban áll, hogy hosszú idő után nagyon gyakran szájüregi rák alakul ki belőlük.

A szájüregi rák kialakulásának esélyét rendkívüli mértékben csökkenti a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás kiiktatása életünkből. Nagyon lényeges a szájüreg ápolása és az egészséges, változatos táplálkozás.

A szájüreg rendszeres önvizsgálatával sokat tehetünk a rákmegelőző állapotok korai felismerése érdekében, de emellett alapvetően fontos a rendszeres fogászati ellenőrzés is, amely félévente panasz hiányában is javasolt!

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló