Gyógytorna

Megosztás:

Az onkológiai betegellátásban a rehabilitációs csoport tagja a gyógytornász is, aki ún. mozgás- és fizioterápiás módszerekkel, mindig a beteg aktuális állapotához alkalmazkodva segít, hogy a beteg el tudja érni testi-, lelki-, szociális- és foglalkozási funkcióinak maximumát azokon a kereteken belül, amelyeket állapota, betegsége, illetve annak kezelése megenged.

Az onkológiai mozgásterápiának/fizioterápiának a betegség bármely stádiumában létjogosultsága van, rögtön a diagnózis közlése után, a műtét előtti és utáni időszakban, illetve kemoterápia, sugárterápia és egyéb más terápiák idején - a még nem, illetve a már előrehaladott állapotúaknál egyaránt.

A mozgásterápia jellege a beteg aktuális állapotától, életkorától és a betegség stádiumától függően lehet:

  • megelőző (preventív): megakadályozza, vagy korlátozza a károsodás(ok) kialakulását

  • erősítő (restoratív): a betegnél a csak kismértékű károsodást enyhíti, rendezi

  • támogató (szupportív): a nem érintett funkciók fenntartása és fejlesztése, miközben a daganatos betegség jelen van és előrehaladása várható

  • tüneti (palliatív): az életminőség megtartását segíti a komfortérzet elérésével, a funkciók fenntartásával, miközben a betegségfolyamat előrehalad és a beteg a végállapota felé halad, vagy már abban van.


 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló