A gyomor

Megosztás:

Milyen részekből épül fel a gyomor? Hol termelődnek a gyomornedvek?

A gyomor az emésztőrendszer tagja, amely a hasüreg felső részében, közvetlenül a bordák alatt helyezkedik el. A tömlőszerű gyomor felső része a nyelőcsővel áll közvetlen kapcsolatban (gyomorszáj), alsó része a vékonybélbe vezet. A gyomor fala 4 rétegből áll. Legbelül a gyomrot bélelő nyálkahártya, alatta laza kötőszövetes réteg, ettől kifelé vastag izomréteg, legkívül pedig vékony, savós hártyaborítás található. A gyomor nyálkahártyája szabályos redőket képez.

A gyomornedveket a gyomornyálkahártyában lévő mirigysejtek termelik. A gyomorszáj közelében található mirigyeket főleg nyáktermelő sejtek alkotják, míg a gyomortestben levő mirigyek zömében savat és enzimeket termelő sejteket tartalmaznak.

A gyomor feladata a táplálék összekeverése, átmeneti tárolása és szakaszos továbbítása a bélrendszerbe. Itt kezdődik meg a táplálék fehérjetartalmának emésztése.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló