A gyomorrák típusai és előfordulása

Megosztás:

A rosszindulatú gyomordaganatok leggyakoribb típusa a gyomor mirigyeiből kiinduló rák. A gyomorrák kiváltó okait sajnos nem igazán ismerik, de az biztos, hogy a betegség nem egyik napról a másikra, hanem évek alatt fejlődik csak ki.

A gyomor rosszindulatú daganatainak több mint 90%-át a gyomor mirigyeiből kiinduló mirigyes rák vagy adenokarcinoma képezi. A gyomorból kiinduló második leggyakoribb rosszindulatú daganatot a malignus limfómák jelentik, melyek a gyomordaganatok 3%-át teszik ki. Rosszindulatú daganatos elváltozások kiindulhatnak a gyomorfal simaizom-sejtjeiből is, ezeket simaizom-szarkomáknak (leimyosarcoma) nevezik. Ritkán kiindulhat rosszindulatú daganat a gyomorfalban található kötőszöveti sejtekből. Ezek az úgynevezett sztrómális tumorok, amelyek lassabban fejlődnek, később adnak áttétet, a kemoterápiának esetükben nagyobb a hatásfoka, így ma már többnyire gyógyíthatók.

A gyomorrák leggyakoribb előfordulási helye a gyomor alsó harmada, illetve a vékonybéllel csatlakozó terület. Az elmúlt évtizedben azonban gyakoribbá váltak a gyomor felső harmadán, illetve a gyomorszáj környékén megjelenő tumorok, főleg a fiatalabb férfiak körében. A gyomorrákos esetek mintegy 20%-ában a gyomor több területén kezd fejlődni daganat.

A gyomorrák kiváltó okait sajnos nem igazán ismerik. A többi rákhoz hasonlóan nem egyik napról a másikra, hanem évek folyamán fejlődik ki. A gyomor bizonyos kóros folyamatai következtében nagyobb valószínűséggel lép fel, mint egészséges gyomor esetén. Például a gyomornyálkahártya-sorvadásához vezető gyulladásos állapot esetén gyakrabban alakul ki gyomorrák, mint az egészséges gyomorban.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló