Mit tehet Ön a gyomorrák megelőzése érdekében?

Megosztás:

A gyomorrák kialakulásában - a dohányzáson és az alkoholfogyasztáson kívül - a táplálkozásnak is szerepe lehet. A füstölt halételek nagyarányú fogyasztása például a policiklusos szénhidrogének miatt vezethet gyomorrákhoz, ami elsősorban Japánban jellemző. Európában a húsok tartósításához használt nitritek jelenthetnek gondot. A nitritekből nitrózaminok keletkezhetnek, amelyek rákkeltő hatásúak lehetnek.

A megelőzés szerepe a gyomorrák esetében is nagyon fontos! A legfontosabb szempontok a helyes táplálkozás, az alkoholfogyasztás mérséklése, a dohányzás csökkentése, illetve a veszélyeztetett korcsoport tagjainak szűrővizsgálatokon való részvétele.

A táplálkozási szokások és a gyomorrák kialakulásának kockázata

Az USA-ba bevándorolt japánok körében generációról generációra csökken a gyomorrák kialakulásának kockázata. Ez elsősorban a bevándoroltak táplálkozásának megváltozásával hozzák összefüggésbe. Japánban a gyomorrák kiemelkedően magas arányát egyrészt az alacsonyabb zöldség- és gyümölcsfogyasztással, másrészt ott az étkezésben fontos szerepet játszó füstölt halételek fogyasztásával magyarázzák. A füstölt ételek elsősorban többgyűrűs policiklusos szénhidrogéneket tartalmaznak.

A gyomorrák világszerte való csökkenését elsősorban a háztartásokban elterjedt hűtőszekrényekkel hozzák összefüggésbe. A húsfélék kevesebb konzerválószert tartalmaznak, és kevesebb nitritet használnak tartósításukhoz. A nitritekből és a fehérjék bomlástermékeiből a szervezetben nitrózaminok szabadulnak fel, s állatkísérletek során bizonyítást nyert, hogy ezek erősen rákkeltő hatású anyagok.

Mit tegyenek a gyomorrákkal operált betegek?

A gyomorrákkal operált betegek esetén is nagyon fontos a kontrollvizsgálatokon való részvétel. Amennyiben újabb étvágyvesztést, súlycsökkenést tapasztal, soron kívül orvoshoz kell fordulni.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló