Kezelések, gyógymódok

Megosztás:

A szakemberek általában nem a teljes gyomor eltávolítására törekszenek. A részleges eltávolítás azonos túlélést eredményez a teljes eltávolítással, a műtéti kockázat azonban kisebb lesz. Mitől függ, hogy milyen mértékű sebészeti beavatkozásra kerülhet sor?

A gyomorrák stádiumának pontos meghatározása nem csak a betegség várható lefolyása (prognózis) szempontjából fontos, hanem a terápia módszerének megválasztása miatt is.

A terápia függ a daganat nagyságától, elhelyezkedésétől, kiterjedésétől, illetve a beteg általános állapotától. A kezelésben főként sebészeti és kemoterápiás módszereket alkalmaznak.

A sebészeti beavatkozás mértékét a daganat gyomorban történő elhelyezkedése és nagysága határozza meg. A szakemberek a nem teljes gyomoreltávolítást helyezik előtérbe, mivel ez a teljes gyomoreltávolításos módszerrel azonos túlélést eredményez, viszont a műtéti halálozás kisebb. Rendszerint elégséges a tumortól 5 cm-re való kimetszés, kivéve, ha a daganat a nyelőcső-gyomor átmenetben, illetve a gyomor felső harmadában van. Ilyenkor a gyomor teljes felső harmadát eltávolítják. A nyirokcsomók eltávolításának módja és mértéke eltérő.

Azokban az esetekben, ahol a daganatos elváltozás a környéki nyirokcsomókba áttétet adott vagy a gyomorfalat teljesen átszőtte, a műtét után kemoterápia válhat szükségessé.

Azoknál a pácienseknél, akiknél a gyomorrák csak a gyomor nyálkahártyájára terjedt ki, illetve csak a gyomorfalra, de azt nem törte át, s a daganat még nem adott áttéteket a környező nyirokcsomókba, igen jók a gyógyulási esélyek: több mint 90%-uk 5 évvel a műtét után életben marad. A legtöbb esetben a gyomorrák későbbi formájában kerül felfedezésre, s a túlélési esélyek a konkrét stádiumtól függenek.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló