A gyomorrák kialakulásának kockázati tényezői

Megosztás:

A Helicobacter pylori nevű baktérium megnövelheti a gyomorrák kockázatát. Ezért, ha a családban már előfordult gyomorrák, érdemes megnézetnünk, hogy nincs-e jelen nálunk is a baktérium. Mindez gyomortükrözés nélkül is elvégezhető.

Mint említettük, a gyomor bizonyos kóros folyamatai következtében nagyobb valószínűséggel lép fel, mint egészséges gyomor esetén.

A gyomorrák kockázata magasabb a Helicobacter pylori nevű baktériummal fertőzöttek körében. Megfigyelték azt is, hogy az A-vércsoportú embereknél a gyomorrák kialakulása gyakoribb a többi a vércsoporthoz képest.

Amennyiben a családban volt már gyomorrák, ott az első fokú rokonokat fokozottan kell ellenőrizni, és még panaszmentes állapotban is javasolt az esetleg jelenlévő Helicobacter pylori baktérium jelenlétének megszüntetése. A baktériumot ma már gyomortükrözés nélkül is ki tudják mutatni.

Kilégzési teszt a gyomorbaktérium (Helicobacter pylori) kimutatására

A betegség több férfit érint, mint nőt (1,7:1-es arány). A betegség kialakulásának kockázata az életkor előrehaladtával nő, a gyakoriság maximuma a 65-74 év közötti életkorra esik.

A gyomorrák előfordulásának gyakoriságában Földünk különböző régióiban jelentős eltérések mutatkoznak. Japánban 5-10-szer gyakoribb, mint az USA-ban. Izland, Chile és a kelet-európai országok is a gyomorrák magasabb előfordulása által jellemzett régiók közé tartoznak. A régiók között mutatkozó nagy különbségek a gyomorrák kialakulásában a környezeti tényezők szerepére utalnak.

A jóindulatú betegségek miatt végzett gyomorműtétek következményei is növelhetik a rosszindulatú gyomordaganatok kialakulásának kockázatát. A csonkolásos gyomorműtétek esetén a 60. életév alatt a műtétet követő 10-15. év után, 60 éves életkor felett körülbelül 3 évente ellenőrizni kell a gyomrot.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló