A gyomorrák jelenlétének megállapítása (diagnózis)

Megosztás:

A speciális röntgenvizsgálat nem helyettesíthető a szövettani mintavételt, amire feltétlenül szükség van a gyomorrák diagnózsiának felállításához. A szövettani mintavételt gasztroszkópiás - gyomortükrözéses - eljárással végzik.

A pontos diagnózis felállításához alapos fizikális és laboratóriumi vizsgálatok jelentik az első lépést. A technika fejlődésének eredményeképpen több olyan vizsgálati eljárás létezik, amelynek segítségével a gyomor állapotáról, a gyomorfalat érintő elváltozásokról megbízható információkat lehet kapni. A pontos diagnózis felállításához gasztroszkópiás vizsgálat történik ("gyomortükrözés" - a gyomorba vezetett optikai eszköz segítségével, ami a szövettani mintavételt is lehetővé teszi).

Végezhetnek speciális röntgenvizsgálatot is, amikor báriumtartalmú, a röntgenképen erős kontrasztot okozó tejszerű, sűrű folyadékot itatnak a beteggel. Ez a vizsgálat azonban nem tudja helyettesíteni a gasztroszkópiát, sem érzékenységben, sem a szövettani mintavételben.

A gyomor környéki szervek kivizsgálására, ezek esetleges érintettségének megállapítására gyakran alkalmazott módszerek a hasi ultrahangvizsgálat, a komputertomográfia (CT) és az endoszkópos ultrahangvizsgálat (amikor a gyomortükrözési eszközön keresztül vezetnek le egy kisméretű UH-fejet, és belülről ultrahangozzák a gyomorfalat és környezetét - ezzel nagyobb felbontást lehet elérni). A gyomor szempontjából ezek kiegészítő vizsgálatok, amelyek segítik a gyomorfal (és környezete) állapotának megítélését.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló