Előrehaladott leukémiások 88%-ánál érték el, hogy a rák visszafejlődjön

MTI 2014. február 25.
Megosztás:

A New York-i Memorial Sloan Kettering Rákközpont kutatói az új terápia eddigi legnagyobb klinikai próbája során előrehaladott leukémiás betegek 88 százalékánál érték el, hogy a rák teljesen visszafejlődjön. A betegeket saját T-sejtjeik genetikailag módosított változatával kezelték.

Michel Sadelian, az intézet sejtkutató központjának igazgatója, a kutatás egyik vezetője elmondta: ezek a rendkívüli eredmények azt mutatják, hogy a sejtterápia hatásos kezelés lehet azoknak a betegeknek, akik már minden gyógymódon túl vannak.

A felnőttkori B-sejtes akut limfoid leukémia (B-ALL) a csontvelőből kiinduló rosszindulatú betegség. Kezelése nehéz, a páciensek többsége visszaesik, számukra kevés kezelés áll rendelkezésre: a kemoterápiára csak a betegek 30 százaléka reagál. Sikeres csontvelő-átültetés nélkül kevesen reménykedhetnek a tartós gyógyulásban.

A klinikai próbák során 16 kiújult B-ALL beteg kapta saját genetikailag módosított immunsejtjeit infúzióban. Az úgynevezett T-sejteknek "megtanították", hogy felismerjék és elpusztítsák a CD19 jelű fehérjét tartalmazó rákos sejteket. A páciensek 88 százaléka reagált a kezelésre, ez az arány pedig messze meghaladja a kemoterápiára reagálók rátáját.

A sejteken alapuló, célzott immunterápia a rákgyógyítás új útja, mely a szervezet saját immunrendszerét ösztönzi arra, hogy támadja és ölje meg a rákos sejteket. A közönséges vírusokkal ellentétben az ember immunrendszere nem tartja a rákos sejteket idegenek.

A Memorial Sloan Kettering Rákközpont több mint egy évtizede vizsgálja, hogyan lehet úgy átalakítani a szervezet T-immunsejtjeit, hogy azok felismerjék és elpusztítsák a rákot. A kutatócsoport 2013-ban öt B-ALL leukémiás felnőttet kezelt saját sejtes immunterápiával, és mind az ötüknél teljesen visszafejlődött a betegség.

Kapcsolódó anyagunk:

Módosított T-limfociták: komplett remisszió egy leukémiás kislánynál

Az MSKCC sajtóanyaga:

Cell Therapy Shows Remarkable Ability to Eradicate Cancer in Clinical Study

Az eredeti cikk kivonata:

Efficacy and Toxicity Management of 19-28z CAR T Cell Therapy in B Cell Acute Lymphoblastic Leukemia

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról:

Ajánló