Parenterális táplálás

Megosztás:

Ha a bélrendszer működésképtelensége esetén a szükséges tápanyagokat tartalmazó speciális tápoldatokat a központi nagy vénákon vagy a végtagok vénáin keresztül juttatják az érrendszerbe, parenterális táplálásról beszélünk. Az eljárás jelenleg csak kórházban végezhető. Nem szabad összetéveszteni a folyadékpótlással, ami nem táplálás.

Világszerte és hazánkban is sok ezer embert mesterségesen táplálnak. A szonda, a sztóma elfogadása nehéz folyamat. Az embert a félelem, a kirekesztettség és a szomorúság érzése keríti hatalmába. Sokan felvállalják, beszélnek nehézségeikről és tapasztalataikról. Mindnyájan azt állítják, ha sikerült elfogadni ezt az állapotot a következő lépés a célok kitűzése, hiszen ha van célunk, ami értelmet ad életünknek, tettrekészebbek és kitartóbbak leszünk. Abban is biztosak lehetünk, hogy a szervezetünknek juttatott táplálék ellenállóbbá, erősebbé tesz bennünket.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.