Sztómaeszközök (PEG, PEJ, Button)

Megosztás:

Amennyiben a szondás táplálás előreláthatóan 3-6 hétnél hosszabb ideig tart, javasolt a sztómaeszközök (ún. PEG, PEJ, button) alkalmazása. A sztómanyílást sebészeti beavatkozással hozzák létre a bőrön. Ez olyan nyílás, melyen keresztül egy belső szerv, pl. a bél vagy a húgyvezeték is kiürülhet.

A PEG (Percutan Endoszkópos Gasztrosztóma) és PEJ (Percutan Endoszkópos Jejunosztóma) egyaránt endoszkóppal behelyezhető sztómaeszközök, melyeket a hason lévő nyílásba helyezik. Segítségükkel a tápszer közvetlenül a gyomorba, illetve a vékonybélbe juttatható.

A button szintén a hasfalon lévő nyílásba rögzíthető, azonban levehető csatlakozója a táplálék bejuttatását követően leszerelhető, így a ruha alatt nem látszik, a mozgást nem akadályozza, sőt megfelelő kötszerrel fedve viselője akár uszodába is járhat.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.