Óvatos torna mellműtötteknek

2007. március 10.
  e-mail nyomtatás

Speciálisan mellműtöttek számára kialakított gyógytorna gyakorlatok is vannak azon a DVD-n, amit az Egészség Hídja Összefogás sajtótájékoztatóján mutattak be nőnap alkalmából. A mozgás fontosságát, a nyújtás, lazítás kiemelkedő szerepét hangsúlyozták a program résztvevői.

A mellrákból való felépülést segíteni kívánó DVD végén egy húsz perces programban külön mellműtéten átesett hölgyeknek szóló, otthon végezhető gyógytorna-gyakorlatok szerepelnek. A DVD elején mindenki számára ajánlott, úgynevezett "streching" tornagyakorlatokat mutat be Törös Károly oktató segítségével Sütő Enikő és Oroszlán Szonja. Ez a meditációs, nyújtó-lazító torna minden izmot és ízületet átmozgat, segít a stressz oldásában, a helyes légzés elsajátításában, és ezáltal támogatja a rehabilitáció folyamatát - derült ki az eseményen.

"Igen fontos, hogy a műtéten átesetteknek visszaadjuk a mozgáshoz való kedvet, és a lélek gyógyulásához is hozzájárul, ha az ember újra teljesértékűnek érezheti magát, ugyanúgy mozog, mint mások" - mondta el Véghné Gurmai Margit, a Pest megyei Flór Ferenc Kórház Reumatológiai és Fizioterápiás Osztályának gyógytornásza, aki a speciális gyakorlatokat mutatja be a DVD-n.

Három fő szempontra koncentrálnak a torna során: a műtétek után szükséges tartáskorrekcióra, tartáshibák megelőzésére, a felsővégtagok és a törzs mozgásállapotának mielőbbi helyreállítására és a keringés-javításra - sorolta a gyógytornász. Mint elmondta, a műtét utáni fájdalom, a mozgástól való félelem következtében kialakulhatnak bizonyos kényszertartások, kényszermozgások, amiket mielőbb le kell építeni, helyette tudatosítani kell a jó testtartást, a helyes mozgásirányt. A felsővégtagok mozgásállapotának visszaállítása is munkát igényel, mert -ugyan a műtét a vállízületeket nem érinti, de - a heg feszülése miatt korlátozottá válik a kar mozgása. A felső végtagok keringésének javítása, a keringés ellenőrzése azért különösen fontos, mert a nyirokcsomók eltávolítása hajlamosító tényező lehet egy későbbi nyirok-keringési zavar kialakulásához - figyelmeztetett a szakember.

A mell-levétel vagy -plasztika után a sebészeti oszályon már másnap elkezdik a gyógytornát a betegekkel, ahol a fokozatosság elvét betartva, mindig a fájdalomhatárig menve növelik a felsővégtagok mozgástartományát. Véghné Gurmai Margit szerint a kórházból hazatérő betegek már majdnem teljes tartományban tudják mozgatni a karjaikat, fontos azonban az otthoni szintentartás, illetve a mozgások intenzitásának növelése a minél jobb eredmény elérése érdekében. A DVD-n található gyakorlatokat mindenki számára ajánlja a gyógytornász - a frissen műtöttek illetve a mozgásból sok időt kihagyók számára a fokozatosság elvének betartásával, óvatosan végzendők, csak a fájdalomhatárig.

Dobrev Klára, az Egészség Hídja Összefogás fővédnöke szerint a DVD nem csak nőknek, hanem mindenkinek ajánlható, aki szívesen tornázik, vagy aki csak most kezdene el mozogni. Előnyként emelte ki, hogy otthon bárki, bármikor szakíthat rövidebb-hosszabb időt a DVD segítségével az egészségére.

Személyes példáját mondta el Körtvélyes Éva, az Egészség Hídja Összefogás elnöke a mozgás fontosságának alátámasztására. Évekkel ezelőtti műtétje után otthon strechingelt és jógázott, és ennek köszönhetően három-négy hét után a jógaórán már bármilyen pózba be tudta tenni a karját, ami még az egészségeseknek sem ment mindig.

Az egészséges életmód és a mozgás szerepéről beszélt a DVD-n gyakorlatait bemutató Sütő Enikő és Oroszlán Szonja is.

Az esemény meghívott vendégei rövid ízelítőt is adtak a speciális gyakorlatokból: együtt tornázott többek között Dobrev Klára, Sebestyén Márta, Csomor Csilla, Détár Enikő, Selmeczi Gabriella és Szily Nóra.

A DVD eladásából származó bevétel a mellrák ellen küzdő Egészség Hídja Összefogást támogatja.

e-mail nyomtatás

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.