Dr. Boér Katalin az emlőrák kezeléséről - a HER2 klub előadásai videón

Dr. Boér Katalin a HER2-klubban (Fotó: Daylight Média)Dr. Boér Katalin a HER2-klubban (Fotó: Daylight Média)
Daganatok.hu 2012. október 25.
Megosztás:

Október elején rendezték meg a szokásos őszi HER2-klubtalálkozót, ahol ezúttal dr. Boér Katalin beszélt az emlőrák kezelésének aktualitásairól, Körtvélyes Éva az Egészség Hídja Összefogás Egyesület céljait ismertette, Moór Marianna és Pozsgai Zsolt pedig az Apolka című film kapcsán beszélgetett a jelenlévőkkel. A klubtalálkozót az Újjászületés Rehabilitációs Táncklub előadása zárta. Nézze meg az előadásokat videón!

Ma már tudható, hogy az emlőrák nem egységes kórkép, inkább egy gyűjtőfogalom: több, egymástól jól elkülöníthető ráktípus tartozik ide.

Abban az esetben beszélünk HER2-pozitív emlőrákról, ha a HER2-receptorok nagyon nagy számban fordulnak elő az emlőráksejtek felszínén. Minden ötödik emlőrák ide tartozik. A megsokszorozott HER2-receptorok különböző módszerekkel kimutathatók, így a HER2-pozitív emlőrákos esetek kiválaszthatók.

A HER2 klub célja, hogy érdekes programokkal, hasznos ötletekkel és baráti közösséggel várja az érdeklődőket, az emlőrákos nőket, illetve családtagjaikat. A klub - a Magyar Rákellenes Liga ernyőszervezeteként - immár ötödik éve működik.

Az emlőrák kezelésének aktualitásai

Dr. Boér Katalin osztályvezető főorvos (Szent Margit Kórház, Klinikai Onkológia) az emlőrák kezelésében a legutóbbi években elért eredményeket, fejleményeket ismertette. Előadását az alábbi videón nézhetik meg teljes egészében:

Egészség Hídja összefogás

Boér Katalint Körtvélyes Éva, az Egészség Hídja Összefogás Egyesület elnöke követte. Az egyesület immár tizenegyedik alkalommal szervezi meg a rózsaszín lánchídi sétát, amellyel a lehető legszélesebb körben szeretnék ráirányítani a figyelmet az emlőrákra. Az összefogás fokozottabb kiterjesztésére született idén a "Szalagcímem a mellrák ellen" kampány.

A kampány célja a mozgalomban résztvevők számának növelése úgy, hogy a csatlakozók a mozgalom szimbólumát a mellrák elleni küzdelemmel kapcsolatos személyes üzeneteik rögzítésére használják. A kampány üzenete, hogy a mellrák elleni küzdelem minden időben fontos társadalmi ügy, amiért ezúttal az egész ország egy emberként fog össze.

A lánchídi séta időpontja október 28-a, délután 15 óra. Találkozó a Hotel Sofitel előtt, a Lánchíd pesti hídfőjénél. További információk az egyesület Facebook oldalán.

Apolka: egy rendhagyó film az emlőrákról

Min mennek keresztül azok a nők, akiknek emlőrák miatt részben vagy egészében el kell távolítaniuk a mellüket? Hogyan élik meg mindezt a családtagok, elsősorban a férj vagy az élettárs? Hogyan hat egy ilyen műtét a pár szexuális életére? Elég erős tud-e lenni két ember között az érzelmi kötelék, hogy mindezek után is együtt maradjanak?

Erről szól az Apolka című film, amely olyan módon közelíti meg az emlőrák témáját, ahogyan eddig kevesen tették. A filmről dr. Vasváry Artúrné - a Magyar Rákellenes Liga tiszteletbeli elnöke - és dr. Tóthné Lacza Zsuzsanna - Anita Hungária - beszélt a klub hallgatóságának:

A film záró képsorainak levetítését követően Moór Marianna és Pozsgai Zsolt - a film női főszereplője és a forgatókönyv írója - beszélgettek a közönséggel, a délutánt pedig az Újjászületés Rehabilitációs Táncklub előadása zárta.

A HER2 pozitív emlőrákról a megújult www.her2.hu honlapon olvashatóak további információk. A HER2 Klub támogatója a Roche (Magyarország) Kft.

* * *

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.