Újabb előrelépés az előrehaladott vérrák kezelésében

Daganatok.hu 2016. február 23.
Megosztás:

A betegeknek előzetesen semmi esélyt nem adtak a gyógyulásra az orvosok, legfeljebb öt hónapjuk lehetett volna még hátra, ha nem jutnak hozzá az új kezeléshez. Ennek ellenére nagy részük teljesen felépült, másfél évvel később is tünetmentesek, és egyáltalán nem mutatják jelét a kór visszatérésének.

A terápia lényege, hogy a páciens saját véréből kiválasztanak egy immunsejtet (egy úgynevezett T-limfocitát), amit genetikailag úgy módosítanak, hogy képes legyen felismerni a tumorsejteket, és ezáltal küzdeni is képes legyen ellenük (ezeket a sejteket CAR T-sejteknek nevezik a felszínükön elhelyezett "kimerikus antigén receptor" alapján, amellyel a ráksejtek CD19 jelű fehérjéihez kötődnek).

Hasonló és alkalmanként már eddig is sikeres eljárásokról mi is több alkalommal beszámoltunk korábban: 2013-ban módosított T-limfocitákkal komplett remissziót értek el egy leukémiás kislánynál, egy évvel később pedig - szintén genetikailag módosított T-limfocitákkal - előrehaladott leukémiások 88%-ánál érték el, hogy a rák visszafejlődjön. Világszerte mintegy 77 olyan klinikai vizsgálat folyik, amelyek a CAR T-sejtes terápiájával akarnak különböző vérrákokat gyógyítani, és lehetséges, hogy a módszer a szolid tumorok ellen is bevethető lesz.

A legújabb eredmény, hogy az eljárással - az egyik vizsgálat során - 35 akut limfoblasztos leukémiás (ALL) beteg több mint 90 százaléka tökéletesen felgyógyult. Krónikus limfocitás leukémiában (CLL) mintegy 40 érintett több mint 80 százaléka reagált a kezelésre, és nagyjából felüknél tapasztalták a rák teljes visszahúzódását.

Az eljárás az ábrán látható módon zajlik, a beteg szervezetéből kivett T-sejteket módosítják, felszaporítják, majd egy kemoterápiás ciklust követően visszajuttatják a szervezetbe (Forrás: www.onclive.com)

A részletes kutatási eredményeket csak később fogják publikálni, a fentieket a nagy presztízsű Amerikai Tudományfejlesztési Szövetség (American Association for the Advancement of Science, AAAS) éves gyűlésén vitatták meg, amely nemrég ért véget Washingtonban. Fontos kiemelni, hogy olyanoknál lehetett ennyire jó eredményeket elérni, akiken a hagyományos, nagy dózisú kemoterápia nem segített.

A korábbiakhoz képest újdonság, hogy a kimerikus antigén receptorral felruházott T-limfociták esetében most arra is rájöttek, hogy miként lehet a ráksejtekkel létrehozott kapcsolatukat stabillá tenni. A véráramba történő visszaömlesztést követően a tumorsejtekkel összekapcsolódó - majd azokat sikeresen elpusztító - T-limfociták még hónapokig vagy akár évekig is megmaradtak, és "memóriájuknak" köszönhetően megakadályozták újabb daganatok kialakulását.

A teljes cikk az Mno.hu oldalán olvasható: Újabb előrelépés a rák gyógyításában

A ScienceNews beszámolója: Memory cells enhance strategy for fighting blood cancers

Az AAAS oldalán közölt eredeti összefoglaló: TCR Gene Editing to Treat Hematological Malignancies

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: