A kortikoszteroidok szerepe a mielóma kezelésében - Udvardy Miklós előadása (videó)

Daganatok.hu 2013. szeptember 20.
Megosztás:

Milyen szerep jut a kortikoszteroidoknak - metilprednizolon, dexametazon - a mielóma és a limfómák egyes típusainak kezelésében? Milyen eredményekkel és milyen mellékhatásokkal kell számolni? Önmagában vagy kombinációban hatékonyabb-e a dexametazon mielómában történő alkalmazása? Udvardy Miklós előadása.

Prof. Dr. Udvardy Miklós (szakmai igazgató, DEOEC Haemopoetikus Transzplantációs Központ) nemcsak a mielóma, hanem a limfómák különféle típusainak kortikoszteroidokkal történő kezeléséről is beszélt. A kortikoszteroidok erős gyulladáscsökkentő gyógyszerek, amelyeket a limfómán és a mielómán kívül is számos betegségben alkalmaznak hatékonyan.

A kortikoszteroidok előállítása szintetikus úton történik. Nevüket onnan kapták, hogy hatásuk megegyezik a mellékvesekéregben termelődő szteroid hormonéval, a kortizollal (a kéreg latin neve kortex, innen jön a "kortiko" előtag). A kortikoszteroidok közé tartozik például a mielóma kezelésében is alkalmazott metilprednizolon és a dexametazon. (Amint azt Mikala Gábor elmondta, a dexametazont a hatvanas évek óta világszerte általánosan alkalmazzák a mielóma kezelésében, ennek ellenére mégsem törzskönyvezték erre a betegségre. Hivatalosan tehát egy indikáción túli gyógyszerről van szó.)

A kortikoszteroidok mellékhatásprofilja elég széles, ezért a betegek általában félnek ezektől a gyógyszerektől - mondta Udvardy. A kezelésben ennek ellenére fontos szerepet tölthetnek be ezek a szerek, de semmiképp sem szabad tőlük hosszú távú hatást várni. A kortikoszteroidokra mielómában is rövid periódusokban van szükség, jellemzően más gyógyszerekkel kombinálva. A mellékhatások döntően olyankor válnak terhessé, ha hosszabb távon - 3 hónapnál tovább - van szükség a kortikoszteroidok adására. A néhány napos ciklusokban, akár nagy mennyiségben adott kortikoszteroid kezelés csontokra vagy épp a vérnyomásra gyakorolt mellékhatásai azonban szerencsére nem jelentősek.

Mi a dexametazon szerepe a mielóma kezelésében? A gyógyszer fokozza a programozott sejthalál folyamatát, ezáltal serkenti a rosszindulatúvá fajult plazmasejtek pusztulását. Az egészséges plazmasejtek a fertőzések leküzdését követően hamar elpusztulnak, rosszindulatú változataik ezzel szemben nem akarnak meghalni, szinte "halhatatlanná" válnak. A dexametazon akár életmentő is lehet azokban az esetekben, amikor a mielómasejtek összenyomják a gerincvelői idegeket.

Melyek azok a gyógyszerek, amelyek önmagukban is jelentős mielómaellenes hatást képesek kifejteni? A legfontosabb a pomalidomid, ezt követi a bortezomib és a bendamustin, a lenalidomid és a thalidomid, végül - a nyolcadik helyen - a dexametazon. Ez azt jelenti, hogy egyes esetekben akár rövid ideig tartó, de komplett remisszió is elérhető kizárólag dexametazon adásával - mondta Udvardy. Thalidomid-dal kombinálva mindamellett jobb terápiás hatás érhető el, mint a dexametazon önmagában történő alkalmazásával.

A fenti előadás 2013. szeptember 16-án, a II. Mielóma Információs Napon hangzott el.

 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.