Az őssejt-átültetés lehetőségei mielómában - Masszi Tamás előadása (videó)

Daganatok.hu 2013. szeptember 19.
Megosztás:

Hogyan kezelhető a mielóma őssejt-átültetéssel? Milyen lépései vannak a saját őssejtek beültetésének, idegen szóval az autológ transzplantációnak? Melyek azok az őssejt-kezelések, amelyek hatékonyságát még nem bizonyította a tudomány, ezért nem érdemes pénzt áldoznunk rájuk? Dr. Masszi Tamás előadása.

Prof. Dr. Masszi Tamás (osztályvezető főorvos, Szent László Kórház Hematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztály) elmondta, hogy a vérképző őssejtekből (hematopoetikus őssejt) hogyan alakulnak ki a vérben áramló sejttípusok (a nyirokrendszer sejtjei, vagyis a B-sejtek, T-sejtek és a természetes ölősejtek, valamint a vér sejtjei, például a vörösvérsejtek, a fehérvérsejtek további típusai és a vérlemezkék). Az őssejtátültetés (transzplantáció) szempontjából a vérképző őssejtek a fontosak, hiszen ez az a sejttípus, amelyből később bármilyen sejttípus kifejlődhet.

Masszi elmagyarázta, mi a fő különbség az embrionális és a felnőtt szöveti őssejtek között, és megemlítette azt is, hogy mára egyes felnőtt, differenciálódott sejttípusokat is több esetben sikerült olyan sejtekké visszaalakítani, amelyekből elvileg újra bármilyen sejttípusok létrehozhatóak (embrionális őssejt jellegűek). (Ezekről az eredményekről itt olvashat bővebben: Testi sejtek "visszaprogramozása" és a "direkt átprogramozás" lehetősége).

Ezután az őssejtátültetés két típusáról esett szó. Az allogén formában idegen donort választanak a beavatkozáshoz (lehetőleg testvért, de lehet szülő, gyerek vagy teljesen idegen ember is). A mielóma multiplex esetében jellemzően alkalmazott autológ formában a beteg saját, egészséges őssejtjeit ültetik vissza a szervezetébe, miután kemo és/vagy sugárterápiával elpusztították a rosszindulatúvá fajult plazmasejteket. Az őssejtek gyűjtése még ezt megelőzően történik úgy, hogy a levett mintában ne legyenek daganatsejtek (az őssejtgyűjtés régebben csontvelőből, ma pedig már inkább a keringő, perifériás vérből történik.) A levett őssejtek folyékony nitrogénben kerülnek lefagyasztásra, majd megtörténik az egészséges vérképző sejtek visszajuttatása az "üres" csontvelőbe.

A saját őssejtek átültetése nemcsak mielomában, hanem Hodgkin-kór és Non-Hodgkin-limfóma esetén, akut leukémiában és néhány egyéb rosszindulatú daganat esetén is alkalmazható. A budapesti Szent László Kórházban 2009-ben például 207 őssejt-átültetés történt, amelyből a legtöbb - 50 feletti - saját őssejtes átültetés volt mielóma multiplexes betegeknél.

És mire nem jók az őssejtek? További részletekért kattintson a videóra!

A fenti előadás 2013. szeptember 16-án, a II. Mielóma Információs Napon hangzott el.


 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.