Letölthető a Rák Volt magazin szeptemberi száma

Daganatok.hu 2012. szeptember 19.
Megosztás:

Megjelent az országos terjesztésű Rák Volt magazin idei hatodik, szeptemberi száma: a magazin cikkeit PDF formátumban is elérhetővé tettük, így aki a teljes magazinra kíváncsi, az eddigi számok mellett az éppen aktuális, legújabb számot is bármikor elolvashatja. A szeptemberi számban interjúkat olvashatnak Rohánszky Magda onkopszichológussal és dr. Demeter Jolán mammográfiás centrumvezető főorvossal, Pozsgai Zsolt és dr. Tóthné Lacza Zsuzsanna pedig egy új, emlőrákkal foglalkozó ismeretterjesztő dokumentumfilmről mesélnek. Kéri Ibolya Magyar Ágnessel, egy mielómás beteggel beszélgetett.

A Rák Volt Magazin legújabb, szeptemberi számában Rohánszky Magda onkopszichológus, a Tűzmadár Ház vezetője mesél arról, hogy mi vezette erre a pályára, és mivel foglalkozik ez a tudományterület. A beszélgetésből az is kiderül, mi a magyarázata annak, hogy bizonyos embereknél a lelki megpróbáltatások ellenére sem alakul ki daganatos betegség, míg másoknál éppen a lelki folyamatoknak tulajdonítanak meghatározó szerepet a rák kialakulásában.

Demeter Jolán, a Szent János Kórház radiológiai diagnosztikai osztályának mammográfiás centrumvezető főorvosa arról beszél, miért könnyebb vidéken elérni, hogy a 45 és 65 év közötti hölgyek nagyobb arányban vegyenek részt a szűrővizsgálatokon, mint Budapesten. Hódmezővásárhelyen például nemcsak az orvosok, hanem a mellettük dolgozó asszisztensek, ápolónők is személyesen vették fel a kapcsolatot a hölgyekkel, vagy telefonon keresték meg őket. Kitartó munkával sikerült elérni, hogy jelentősen több nő vegyen részt a szűrővizsgálatokon, mint az országos átlag: 40% helyett a 45-65 éves hódmezővásárhelyi asszonyok 75-80%-a ment el mammográfiára.

Pozsgai Zsolt és Tóthné Lacza Zsuzsanna az Apolka című film ötletének megszületéséről, és a film elkészítéséről mesélnek. Apolkának - a film főszereplőjének - egy nem szokványos élethelyzetet kell megoldania: egy nap értesítőt kap az onkológiai intézetből, hogy emlődaganatot találtak a szervezetében. A magazinban olvasható beszélgetésekből kiderül, hogy mennyiben közelíti meg máshogyan a film azt a témát, amiről ma már - szerencsére - viszonylag sok szó esik a médiában. Tóthné Lacza Zsuzsanna bemutatja továbbá azt a budapesti üzletet is, ahol a vásárláson kívül sok minden másban is segítenek azoknak a nőknek, akik korábban emlőműtéten estek át.

Kéri Ibolya Magyar Ágnessel, egy mielóma multiplexes beteggel beszélget. Magyar részt vett azon a spanyolországi konferencián, ahová Európa minden részéről érkeztek olyan civil szervezetek, akik a mielómás betegek támogatását tűzték maguk elé célul. "Úgy gondolom, hogy muszáj a betegnek egyfajta felelősséggel viseltetni saját magával, a betegségével kapcsolatban, mert csak így van igazi esélye arra, hogy a csatát sikeresen megvívja. Mindenki maga dönt a saját életéről, de ha annyira szerencsések vagyunk, hogy vannak alternatívák a gyógyulásra, akkor a betegnek oda kell tennie magát és felelősen kell részt vennie ebben a folyamatban" - mondja Magyar. Egy korábban limfómás, mára azonban felépült beteg, Sándor Zsuzsanna blogjából szintén olvashatunk egy hosszabb részletet a magazinban.

További cikkek:

  • Dr. Demeter Jolán: Ismerjük fel időben az emlőrákot!
  • Bánhídi Sára: A non-verbális csatorna szerepe az orvos-beteg kommunikációban
  • Földi Katalin: Az előrehaladott (áttétes) prosztatarák kezelési lehetőségei
  • Bajorné Lobenwein Beáta: A Magyar Rákellenes Liga betegklubjai
  • Bemutatkozik a Magyar Rákellenes Liga salgótarjáni alapszervezete
A teljes magazin letöltése PDF formátumban:

A Rák Volt magazin 2012 szeptemberi száma

A magazin korábbi számainak archívuma:

A Rák Volt magazin 2010-es és 2011-es számai

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról:

Ajánló