Szociális rehabilitáció

Megosztás:

 Visszailleszkedés a munkaerőpiacra

A kórházi ágyak átszervezése folytán számos rehabilitációs osztály létesült. Ez lehetővé teszi, hogy az eddigi gyakorlattal ellentétben a daganatos betegek részt vegyenek a rehabilitációs programban. Ez igen nagy segítséget nyújthat számukra, hogy könnyebben visszatérjenek a munkaerő piacra.

Az új jogszabályok értelmében a betegeknek részt kell venni egy komplex rehabilitációs programban, amely három éves kezelést biztosít számukra. Az időszak végén állapotfelmérést végeznek, ami alapján döntenek arról, hogy az illető visszatérhet dolgozni, vagy rokkant állományba kerül.

Visszailleszkedés a családi és közösségi életbe.

A hosszan tartó betegség és a hosszú ideig tartó kezelés mélyreható változásokat idéz elő a családi szerepek alakulásában. A családfő szerepét sok esetben kénytelen átmenetileg vagy véglegesen a családanya átvenni vagy fordítva. E szerep-csere feldolgozásának segítése is a szociális rehabilitáció feladatai közé tartozik. A betegnek ezen felül a tágabb környezetével: barátaival, szomszédaival is helyre kell állítani a betegség miatt esetleg elhanyagolt kapcsolatait.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló