Megelőzhető-e a dohányzással összefüggő tüdőrák kialakulása?

Daganatok.hu 2017. január 20.
Megosztás:

Jelenleg egyetlen olyan szer sem ismeretes, mely igazoltan hatásos lenne a tüdő rosszindulatú daganatainak megelőzésében. Mindezek fényében újszerű stratégiák kidolgozása szükségesek a tüdőrák megelőzésére és a folyamat megfékezéséenk kontrollálása céljából - írja a Medical Tribune legutóbbi számában megjelent cikkében dr. Simonfalvi Ildikó. Az itt bemutatott vizsgálat eredményei szerint a dohányzással összefüggő tüdőrák kialakulása megelőzhető a béta-adrenerg receptor által mediált inzulinszerű növekedési faktor-receptor aktiválódásának gátlásával.

A tüdőrák a rosszindulatú daganatokkal összefüggő halálozás vezető oka világszerte, így a bemutatott vizsgálat helyszínéül szolgáló Koreában is. A molekuláris célpontokat megcélzó tumorellenes szerek kifejlesztése nyomán a korábbinál jobb terápiás válaszok érhetők el a tüdőrák egyes formáiban, például a nem-kissejtes tüdőkarcinóma (NSCLC, non-small cell lung cancer) azon típusaiban, melyekben az epidermális növekedésifaktor-receptor (EGFR, epidermal growth factor receptor) mutációi mutathatók ki. Mindazonáltal a gyógyszerrezisztencia csökkenti a célzott tumorellenes szerek hatásosságát, és a tüdőrák 5 éves túlélése továbbra sem éri el a 20%-ot.

Mindezek ismeretében a tüdőrák előfordulásának kontrollálására hatékony stratégia lehet a kemoprevenció, azaz a karcinogén folyamat lassítása vagy visszájára fordítása erre alkalmas szerek segítségével.

A tüdőrák kialakulása egy több lépcsőből és több útvonalból álló többgócú folyamat, ezért a kemoprevencióban használt szereknek olyanoknak kell lenniük, melyek várhatóan a karcinogenezis minden lépcsőfokát kontrollálják annak érdekében, hogy az egészséges sejteket megvédjék a karcinogén hatás által mediált genetikai és epigenetikai változásoktól, és gátolják a malignus sejtek klonális expanzióját, proliferációját, invázióját és áttétképzését.

Számos klinikai vizsgálat tárgyát képezte már eddig is a tüdőrák kemoprevenciójának hatásossága, melynek során többféle természetes és szintetikus szert teszteltek, többek között az aszpirint, a béta-karotint, az E-vitamint és a szelént. A tüdőrákkal összefüggésben eddig végzett kemoprevenciós próbálkozások azonban negatívnak bizonyultak, sőt némi káros hatásokat is jeleztek. Jelenleg egyetlen olyan szer sem ismeretes, mely igazoltan hatásos lenne a tüdő rosszindulatú daganatainak megelőzésében. Mindezek fényében újszerű stratégiák kidolgozása szükségesek a tüdőrák megelőzésére és a folyamat megfékezésének kontrollálása céljából.

A témában elvégzett legújabb vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a béta-adrenerg receptor (béta-AR) gátlása hatásos lehet a dohányzással összefüggő tüdőrák prevenciójában. További kutatások szükségesek a béta-AR-blokád dohányzással összefüggő tüdőrák kemoprevenciójában mutatott hatásosságának felmérése preklinikai és klinikai körülmények között.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.