A beteg ember megfelelő táplálásának fontossága

Megosztás:

A hatékonyabb terápia és a hosszabb túlélés érdekében a daganatos beteg kezelése során éppen ezért az egyénre szabott, a szervezet tényleges szükségletének megfelelő tápláltsági állapot fenntartására kell törekedni.

Nem megfelelő tápláltsági állapotot - azaz ún. malnutríciót -, valamint testsúlycsökkenést okozhat, ha a beteg:

 • szilárd ételt nem tud fogyasztani
 • gyakran félrenyel
 • az étel harmadát, vagy annál többet a tányéron hagy
 • elfeledkezik az evésről
 • nagy műtét, vagy betegség után nehezen kap erőre
 • szándékos fogyókúra nélkül veszít testtömegéből
 • számára kellemetlen tüneteket okoz az étkezés
 • sugár- vagy kemoterápiát kap.

Az alultápláltság legkézenfekvőbb következménye a fogyás, amelynek eleinte akár még örülhetünk is. Ez azonban csalóka, hiszen a "mennyiségi éhezés" mellett súlyos tápanyaghiány, azaz minőségi éhezés, a szervek tömegének megfogyatkozása, működésüknek romlása is felléphet. Ilyenkor:

 • A vesék működése csökken, illetve elégtelenné válik.
 • A gyors fehérjebomlás miatt a bélfal elvékonyodik, csökken a bélmozgás, ennek következtében pedig a táplálék emésztése és felszívódása.
 • A bél baktériumflórája megváltozik, túlsúlyba kerülhetnek a kórokozó baktériumok, melyek a keringésen keresztül a szervezetbe áramolnak be.
 • Csökken a szívizom ereje és a belégzési erő, ennek eredményeként pedig a szervezet oxigénellátottsága.
 • A rossz tápláltsági állapotnak lelki, pszichés következményei is lehetnek: megváltozhat a magatartás, közöny, érdektelenség, személyiségváltozás, zavartság, teljes kedvtelenség és kimerülés jelentkezhet.
 • Csökken az izomerő, melynek következtében a beteg önállósága, aktivitása is csökken.
 • Ha a beteg szervezet túlzottan legyengül, a daganatos sejtek osztódása csökken. A kemoterápia során alkalmazott gyógyszerek az osztódó sejtekre hatnak, vagyis a lelassult működésű rákos sejteket a gyógyszerek nem képes hatékonyan károsítani. A gyógyszer ilyenkor a szervezet egyéb osztódó (pl. nyálkahártyák, vérképző szervek) sejtjeit támadja meg, aminek következtében a kezelést sürgősen abba kell hagyni.

A minőségileg megfelelően táplált szervezet ellenállóbb a betegségekkel szemben és a gyógyulási hajlam is számottevőbb. Megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjebevitel mellett hatékonyabb a kezelés, így a beteg ember jobban reagál a kemo- és sugárterápiára is. A helyes táplálkozás következtében fokozódik a műtét utáni teherbíró-képesség, csökken a szövődmények előfordulása, a felfekvések gyakorisága, javul a sebgyógyulás, ezáltal pedig jelentősen csökkenhet a kórházi tartózkodás ideje is.

A betegeknek energiában, fehérjében, vitaminokban és nyomelemekben gazdag, minőségi zsírokat tartalmazó diétára van szükségük. A kemoterápia akár napi 30 gramm fehérjevesztést is okozhat. Mivel a megfelelő fehérjeellátottság az immunműködéshez és a kemoterápiás szerek hatásmechanizmusának kifejtéséhez egyaránt elengedhetetlen, az egészséges személy napi 55 gramm fehérjeigénye daganatos betegség esetén 75-110 grammra emelkedhet.

Miben segítenek Önnek az Oncompass Medicine szakemberei?

Az Oncompass Medicine molekuláris diagnosztikai laboratóriuma és információs központja az elmúlt több mint egy évtized genomikai kutatási eredményeit és molekuláris diagnosztikai módszereit alkalmazva igyekszik megtalálni a daganatos betegségben szenvedők számára az adott időpontban legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

Ezek egyaránt lehetnek a hagyományosan alkalmazott kezelési módszerek - kemoterápia vagy sugárterápia - lehetnek azonban olyan célzott daganatellenes gyógyszerek is, amelyek kifejezetten az adott daganat kialakulásában oki szerepet játszó, meghibásodott génekre hatnak. Annak eldöntésére, hogy alkalmazható-e egy betegnél célzott kezelés, vagy épp ellenkezőleg, ez semmiképp nem javasolt a számára a megfelelő gyógyszercélpont hiánya miatt, molekuláris diagnosztikai vizsgálatokat végzünk.

Legújabb szolgáltatásunk keretében folyamatosan segítjük a betegek kezelésében résztvevő onkológusokat abban, hogy pácienseiket az aktuálisan elérhető legjobb kezelésben részesítsék: dinamikus döntéstámogatási rendszerünk többek között arról nyújt információt, hogy terápiaváltás esetén, abban az adott pillanatban milyen célzott kezeléssel kapcsolatban áll rendelkezésre a legtöbb információ a következő terápiás vonalban.

A hozzánk forduló és akár 5 éven át is kísért betegeink így egészen biztosak lehetnek abban, hogy ott és akkor a számukra legmegfelelőbb kezelést kapják, a döntés meghozatala ugyanis a páciens molekuláris diagnosztikai profiljának és a célzott kezelésekről rendelkezésre álló összes orvosi adat részletes informatikai elemzése alapján történik.

(X)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.