A betegek követése, utógondozása

2005. január 1.
Megosztás:

A gégerákos betegeknél sajnos megnő a kockázata annak, hogy a fej-nyaki területeken máshol jelenjen meg újabb daganat. Többek között ennek elkerülése érdekében igen fontos a rendszeres utánkövetés.

A gégerákos betegek rendszeres időközökben történő ellenőrzése igen fontos. Ilyenkor az orvos megvizsgálja a beteget, hogy a rák nem újult-e ki, rendben van-e a sztóma, a beteg nyaka és torka. Természetesen emellett teljes fizikális kivizsgálást is végez, megfelelő vér- és vizelet-, valamint röntgenvizsgálatokkal kiegészítve. A kivizsgáláshoz hozzátartozik - különösen a sugárterápiában és a részleges gégekiirtáson átesett betegeknél - a gégetükrözés is, a szájüreg gondos átvizsgálása mellett. Az olyan betegeknél ugyanis, akiknek gégerákja volt, az átlagosnál nagyobb a kockázata annak, hogy torkukban, szájukban vagy a fej-nyak területén máshol újabb rák alakuljon ki.

Dohányos beteg esetében természetesen ismételten hangsúlyozni kell a dohányzás abbahagyásának fontosságát, nemcsak újabb rák kialakulásának megelőzése érdekében, hanem azért is, hogy a dohányzás okozta köhögéssel járó problémákat elkerülje a beteg.

A gégerákos beteget is sújtják és foglalkoztatják mindazon problémák, amelyek általában a rákos betegeket, de beszédképességének csökkenése, küllemének megváltozása miatt még további problémák is terhelik. Így társadalmi kapcsolatainak beszűkülése vagy elvesztése, izolálódása jelenthet számára súlyos gondot. Hasznos lehet ilyen esetben, ha a beteg kapcsolatba kerül más betegekkel, akikkel megoszthatja gondjait, kicserélheti tapasztalatait.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról:

Ajánló