A pajzsmirigy és daganatai

Megosztás:


A pajzsmirigy a nyak elülső oldalán elhelyezkedő, két lebenyből álló, felnőtt embernél 15-22 gramm súlyú szerv. A belső elválasztású mirigyek csoportjába tartozik: hormonokat termel, amelyek közvetlenül a vérkeringésbe jutnak belőle. A pajzsmirigy hormonjai a tiroxin és a trijódtironin, amelyek a sejtanyagcsere szabályozásában játszanak fontos szerepet. Mint a hormonok nevéből is kitűnik, jódot tartalmaznak, ezért jódhormonoknak is nevezik őket. Pajzsmirigy-túlműködés esetén a szükségesnél több, pajzsmirigy-elégtelenségnél a kelleténél kevesebb pajzsmirigyhormon termelődik. Mindkét állapot jellegzetes panaszokkal és tünetekkel jár.

Az egy centiméternél kisebb pajzsmirigyráknál sok esetben igen jó a prognózis, a műtét gyógyulást hoz. Minél nagyobb a daganat, a kezelések eredményessége annál csekélyebb, ezért igen fontos a korai diagnózis. A pajzsmirigyrák-műtéteket a leghelyesebb olyan centrumokban végeztetni, ahol a megfelelő szakemberháttér - pajzsmirigysebész, endokrinológus, kórszövettan-szakértő stb. - csapatmunkában rendelkezésre áll.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról:

Ajánló