A pajzsmirigyrák megelőzésének lehetőségei

Megosztás:

A göbképződést kiváltó jódhiány a konyhasó jódtartalmának emelésével előzhető meg - erre azokon a területeken van szükség, ahol az ivóvíz nem tartalmaz elég jódot. A pajzsmirigyrák ultrahanggal is szűrhető. A szűrés kiemelten fontos abban az esetben, ha öröklődő ráktípus jelent meg valakinél: a szűrővizsgálat elvégzése ilyenkor a rokonoknak is javasolt.

Mivel a pajzsmirigyrák göbös pajzsmirigybetegség és a göbképződés jód hiányában fokozódik, nemzeti szintű jódozási program megvalósítására van szükség (ez a konyhasó jódtartalmának emelését jelenti).

A göbök korai felismerése és korszerű ellátása szintén a rákmegelőzési program része.

A megelőzéshez tartozik az ionizáló sugárzás lehetőség szerinti elkerülése is.

Újabban civil kezdeményezésekre munkahelyek, népességcsoportok általános szűrését végzik, és a vizsgálatok között egyre többször van pajzsmirigy-ultrahang is.

A medulláris rák öröklődő formájában igen fontos a család szűrése, melyet országos centrumok végeznek.

A minél szélesebb körű tájékoztatás érdekében a fenti, szakorvos által készített betegtájékoztató anyag egésze vagy részletei változtatás nélkül, www.daganatok.hu forrásmegjelöléssel átvehetők és közölhetők - a szerkesztők.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról:

Ajánló