Rizikótényezők

Megosztás:

A pajzsmirigyrák kockázati tényezői között szerepelnek a külső besugárzások, sok pajzsmirigyrákos betegnél pedig megfigyelhető, hogy korábban már más pajzsmirigybetegségben is szenvedtek. Kockázatot jelenthetnek egyes hormonális tényezők is. Egyes típusoknál a családi halmozódás és az öröklődés is megfigyelhető.

A pajzsmirigyrákok egy része (papilláris és medulláris típus) családi halmozódást, illetve öröklődést mutat, ezért az ilyen családi kórelőzményre feltétlenül oda kell figyelni.

A külső besugárzások (sugárkezelések, nukleáris balesetek stb.) is okozhatnak pajzsmirigyrákot. A csernobili baleset következtében például egy jellegzetes onkogénben ("rákkeltő génben") olyan változás következett be, amely a gyermekek papilláris pajzsmirigyrákjához vezetett.

A pajzsmirigyrákos betegek előzetes adatai között sokszor szerepel más pajzsmirigybetegség, úgy látszik, ez valamilyen - még nem teljesen ismert - módon elősegítheti a pajzsmirigyrák keletkezését.

Biztosra vehető, hogy hormonális tényezők is közrejátszanak, mert a pajzsmirigyrák nőknél sokkal gyakoribb, mint férfiaknál.

Vannak gyógyszerek, amelyek szedése közben strúma jelentkezhet, de jelentőségük ma még pontosan nem mérhető fel a daganat keletkezése szempontjából.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról:

Ajánló