A pajzsmirigydaganatok előfordulása

Megosztás:

A pajzsmirigyrákok előfordulása világszerte megduplázódott az utóbbi egy-két évtizedben, amit a vizsgálómódszerek finomodása és hozzáférhetősége magyaráz. A betegség kockázatát növeli, ha valaki jódszegény területen él - ezeken a helyeken a pajzsmirigy göbös elváltozásai is sokkal gyakrabban jelennek meg.

A pajzsmirigy göbös betegségei viszonylag gyakoriak. A pajzsmirigyrákok viszont viszonylag ritkák: az összes rosszindulatú daganat 1-2 százalékát teszik ki. Jelenleg Magyarországon az évente felismert új pajzsmirigyrákos megbetegedések száma 400-500 között van.

A betegség kialakulásának kockázata függ a beteg életkorától - fiataloknál ritka, 40 év felett viszont meglehetősen sok esetben alakul ki -, és függ az adott földrajzi terület jódellátottságától is. Jódszegény vidéken a göbös elváltozások sokkal nagyobb számban jelennek meg. Magyarország a mérsékelten jódszegény országok közé tartozik, ezért sok pajzsmirigygöbös megbetegedés van. Az előfordulást illetően a nemek között is van különbség: nőknél gyakoribb, mint a férfiaknál.

Az utóbbi egy-két évtizedben világszerte megduplázódott a pajzsmirigyrákok előfordulása. Ennek a vizsgálómódszerek finomodása és hozzáférhetősége a magyarázata, így egyre több esetet - és egyre korábban - ismernek fel. Például a napi rutinban alkalmazható ultrahangos vizsgálat kimutatja azt, ami tapintásos vizsgálattal nem vehető észre.

Fontos megjegyezni néhány szót a csernobili atomkatasztrófa következményeiről, amelyet a társadalom szakismeret és tények hiányában általában helytelenül értékel. A csernobili atomreaktort körülvevő területeken mintegy 60-80 km-es körzetben az eseményt követően jelentősen megnőtt a gyermekkori pajzsmirigyrákok előfordulása. Ez azonban más európai országban nem volt észlelhető. Bizton állítható, hogy a magyarországi pajzsmirigyrák-előfordulás semmilyen összefüggésben sincs a csernobili nukleáris balesettel.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról:

Ajánló