A pajzsmirigy jóindulatú daganatai

Megosztás:

Mit jelez, ha egy pajzsmirigygöb az izotópos vizsgálatnál forró, és mit, ha hideg göbként tűnik fel? Melyik esetben van rá szükség, hogy tűbiopsziával is tovább vizsgálják a göböt? Mi a teendő a pajzsmirigy jóindulatú daganataival?

A pajzsmirigy apró kis egységekből áll, amelyeket follikulusoknak neveznek. A follikulusok hámsejtjei veszik körül azt a piciny területet, ahol a megtermelt hormonok tárolódnak. Ha a follikulusok szaporodnak, akkor follikuláris csomókat képeznek. A csomók szerkezetét döntően nagy vagy döntően kis follikulusok alkotják. Ezek az úgynevezett follikuláris adenomák a pajzsmirigy leggyakoribb jóindulatú daganatai. Növekedésük lassú és behatárolt, áttétet nem képeznek. Ha az adenoma kis follikulusokból áll, akkor néha nehéz megkülönböztetni azt a pajzsmirigyráktól. A fokozott működésű adenomák az izotópos vizsgálatnál forró göbként tűnnek fel, és csaknem kivétel nélkül jóindulatúak. (Ha azonban az adenoma a szcintigráfiás vizsgálatnál hideg göbként ábrázolódik, akkor tűbiopsziával kell tovább vizsgálni. Minden tizedik hideg göb pajzsmirigyrák lehet.)

A jóindulatú pajzsmirigygöbökben is gyakori a vérzés, lágyulás, hegképződés és meszesedés.

A pajzsmirigyben ciszták is kialakulhatnak - ezek folyadékkal telt üregek -, köztük csak ritkán van daganat (1-2 százalék). Ha méretük kicsi, általában a jelentőségük is csekély.
A többgöbös golyvák között is előfordulhat a pajzsmirigyrák.

A pajzsmirigy jóindulatú daganataival általában nincs teendő, rendszerint megfigyelést, ultrahangos ellenőrzést javasolnak az orvosok. Ha azonban a göb nagysága meghaladja a 3 centimétert vagy nyomja a mellette levő légcsövet, akkor műtéti eltávolításra van szükség.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról:

Ajánló