Komplex nyiroködéma-kezelés

Megosztás:

Daganatos betegek esetében a műtéti beavatkozás, vagy akár maga a betegség többnyire a nyirokrendszer közvetlen vagy közvetett érintettségét is jelenti, ezért az ebbe a betegségcsoportba tartozók egyben potenciális nyiroködémásnak (limfödémásnak) tekinthetők.

A nyiroködéma megelőzésében mind az egészségügyi személyzetnek, mind a betegnek fontos szerepe van. Az egészségügyi szakdolgozóknak (orvos, nővér, gyógytornász, diagnosztikus asszisztensek stb.) a különböző diagnosztikus és terápiás eljárások alkalmazásánál a nyiroködéma megelőzését szem előtt tartva kell az ellátást végezni. A gyógytornásznak a beteggel való személyes találkozása alkalmával fel kell hívnia a beteg figyelmét a nyiroködéma kialakulásának veszélyére, valamint a megelőzés lehetőségére, módjaira.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.