Szeretnék egy társat, aki hasonló egzisztenciális helyzetben van, mint én

Daganatok.hu 2011. március 10.
Megosztás:

A szőke hajú, filigrán, rendkívül csinos, negyvenéves hölgy nyugodt szívvel letagadhatna a korából 10 évet. Vidéken él, és hét éve műtötték melltumorral.

- Hogyan kezdődött a betegsége?
- Úgy, hogy elkezdett viszketni a jobb mellem. Odanyúltam, megkapartam, és tapintásra észrevettem a csomót. Rögtön arra gondoltam, hogy ez egy daganat. Eltelt a hétvége, majd hétfőn mentem nőgyógyászhoz, aki azonnal ultrahangra küldött. Ezután biopsziás vizsgálat következett, ami kimutatta, hogy egy körülbelül másfél centis, rosszindulatú melltumorom van.

- Nem könnyű hír.
- Amikor megtudtam, nagyon sírtam, de azután nem sok időm volt gondolkodni, mert villámgyorsan peregtek az események. A diagnosztizálást követően egy hónap múlva már műtöttek. Csonkolásos műtét volt és implantátumot is behelyeztek. Azután szétnyílt a sebem. Volt egy egycentiméteres rész a vágásnál, ami nem akart begyógyulni. Fennállt a veszélye annak, hogy ki kell venni az implantátumot, de hála a Jóistennek, erre nem került sor. A melleltávolítás utáni pár nap maga volt a pokol! Hiába adtak morfiumot, amikor elmúlt a hatása, akkora fájdalmaim voltak, hogy azt hittem, soha nem múlik el.

- Kapott-e kemoterápiás kezelést?
- Igen, de az implantátum sebgyógyulása miatt csak egy hónappal a műtétem után kezdték el a kemoterápiát. Ez aztán hat hónapon át tartott. Háromhetente kaptam az infúziót, a legerősebbet, a CEF-et. A hajam kihullott, majd újranőtt, és göndör, később hullámos lett. Amikor telítődött a szervezetem a méreganyaggal, hányingerem, rossz közérzetem lett. Nagyon érzékeny voltam a szagokra. Két-három napig nem ettem semmit, de az egyik nővér mondta, hogy példásan viseltem a betegséget a többi betegtársamhoz képest. Ők folyamatosan hánytak és sokkal rosszabbul voltak. Ezzel szemben nálam a rosszullét csak pár napig tartott. (…) A műtét óta egyébként már hét év telt el: jó kondícióban vagyok, így dolgozni is tudok.

- Úgy tűnik, akkor most nem érzi magát rosszul.
- A zárójelentésben az szerepel, hogy egy éve hőemelkedésem van: 37,4. A hőemelkedés a műtét után ugyan elmúlt, de egy idő múlva - nagy bánatomra - újra előjött. Ez a mai napig fennáll. Szó szerint tetőtől talpig átvizsgáltak, de nem jöttek rá, hogy mitől van. Végül azt mondták, hogy nyugodjak bele, ilyen a testhőmérsékletem. Holott tudom, hogy nem így van, mert mindig érzem, amikor hőemelkedésem van. Nem vagyok fáradékonyabb, mert világ életemben sportoltam. Hét évig aerobikoztam, hetente háromszor úsztam, kézilabdáztam, most pedig futok, tehát valamit mindig csináltam.

- A kontrollvizsgálatok eredményei mit mutatnak?
- A rákdiagnózis után két évvel végzett PET/CT-vizsgálat kimutatta, hogy a mellüregem tele van áttéttel. A két évvel későbbi PET/CT szerint a hármas nyaki csigolyámnál 7 mm-es elváltozás volt, ami csontáttétre is utalhat, de a CT ezt nem erősítette meg. Ezen kívül csontritkulásom van, mert a hormontermelésemet egy tablettával csökkentették.

- Volt valami családi előzmény, hogy ilyen fiatalon, 33 évesen lett tumorja?
- Sajnos a rákbetegség anyai ágon öröklődött. Édesanyám születési évében meghalt az édesapja, és nem tudják, hogy milyen betegségben. Tehát az anyukám az édesapját nem is ismerte. Édesanyámnak nyolc testvére volt, és közülük öt halt meg különböző rákbetegségben. Úgyhogy nem sok jót remélhetek.

- Most van, aki segítsen?
- Egyedülálló vagyok, férjnél nem voltam. Volt egy ötéves komoly kapcsolatom. Ő is rákbeteg volt. Hererákban szenvedett, és kemoterápiát is kapott. Sajnos épp a kemoterápiás kezelése után lettem állapotos. Szerettünk volna gyermeket, de sajnos el kellett vetetni a kisbabánkat, mivel az orvosok szerint a sok méreganyag, amit a kemoterápia alatt a párom kapott, átment volna a kicsi szervezetébe, és komoly egészségügyi problémákat okozott volna. Azóta is eltölt a szomorúság, ha arra gondolok, hogy ennek így kellett történnie. Aztán megromlott a kapcsolatunk, majd szép lassan véget ért. Azóta hét év telt el, de nem volt más az életemben. Az igazság az, hogy válogatok, és nehezen tolerálok. A szüleimtől külön élek. A műtét után hazaköltöztem a lábadozásom időszakára. Most ismét külön lakásban lakom, de hétvégén mindig átmegyek hozzájuk. (…)

- Hogyan tervezi a jövőt?
- Szeretnék egy társat, aki hasonló egzisztenciális helyzetben van, mint én. Nem feltétlenül akarok férjhez menni. Ez másodlagos kérdés. Inkább a közös programok szervezése lenne jó, főleg egy ilyen kisvárosban, ahol elég unalmas az élet.

* * *

A fenti történet főszereplője gyógykezelése alatt folyamatosan szedte az Avemart, ami meggyőződése szerint jelentősen hozzájárult a betegség elleni sikeres küzdelemhez, az erre vonatkozó gondolatok azonban reklámetikai megfontolásból eltávolításra kerültek.
Az Avemar nem gyógyszer. Az Avemar speciális - gyógyászati célra szánt - fermentált búzacsírakivonatot tartalmazó tápszer daganatos betegek részére. Szedése ajánlott rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedők klinikai onkológiai kezelésének (műtét, radioterápia, kemoterápia, immunterápia stb.) kiegészítésére. További információkért olvassa el tájékoztatóinkat.
(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról:

Ajánló