A csontrák klinikai stádiumbeosztása

Megosztás:

Milyen beosztás szerint osztályozzák a csontrák klinikai stádiumait? Mi jellemzi az egyes stádiumokat?

Más daganatokhoz hasonlóan a csontrák diagnózisának felállításakor is fontos információ az orvos és a beteg számára, hogy a betegség mennyire van előrehaladott állapotban. Ezt az I-től IV-ig terjedő klinikai stádiumbeosztással írják le (az itt ismertetett rendszerben a III. stádiumot nem értelmezzük). A stádiumbeosztás több szempontot vesz figyelembe: elsősorban a csontrák helyi kiterjedését, a közeli és távoli áttétek meglétét, illetve a daganat mikroszkóppal megítélhető szövettani differenciáltságát (a jól differenciált daganatok kevésbé agresszív, a rosszul differenciáltak agresszívabb viselkedésűek). Ennek megfelelően a csontdaganatok stádiumbeosztása a következőképpen alakul:

  • I.A stádium: jól vagy közepesen differenciált daganat, áttét nélkül, amely a csont kérgi állományát nem törte át
  • I.B stádium: jól vagy közepesen differenciált daganat, áttét nélkül, amely a csont kérgi állományát áttörte
  • II.A stádium: rosszul differenciált daganat, áttét nélkül, amely a csont kérgi állományát nem törte át
  • II.B stádium: rosszul differenciált daganat, áttét nélkül, amely a csont kérgi állományát áttörte
  • III. stádium: nem értelmezett
  • IV.A stádium: helyi nyirokcsomó-áttéttel rendelkező daganat, differenciációtól és kiterjedéstől függetlenül
  • IV.B stádium: távoli áttéttel rendelkező daganat, helyi nyirokcsomó-áttéttől, differenciációtól és kiterjedéstől függetlenül

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.