Csontrák Gy.I.K.

Daganatok.hu
Megosztás:

A csontrákkal (csontdaganatokkal) kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdések és válaszok.

1. Mi az oka a csont- és lágyrészszarkóma kialakulásának, okozhatja-e ütés, elesés?

Jelenlegi tudásunk szerint e betegségek oka ismeretlen, s egyértelműen nem bizonyítható, hogy egy trauma támasztószöveti daganat kialakulását előidézné.

2. Hogyan fedezhetjük fel időben a csontszarkómát?

Mivel főleg fiatalok betegsége, ezért az enyhébb fájdalomcsillapítókra ugyan szűnő, de vissza-visszatérő fájdalmak esetén - melyek egyre erősödnek és éjszaka is jelentkeznek - feltétlenül ortopéd szakorvos felkeresése ajánlott.

3. Milyen műtét végezhető csontszarkóma esetén? Csak amputáció, vagy egyéb megoldás is lehetséges-e?

Az időben felfedezett esetek jelentős hányadában végtagmegtartó műtét végezhető, mellyel az ízület mozgása alig szűkül be.

4. Oszteoszarkóma esetén elérhető-e teljes gyógyulás?

Az időben felfedezett és a megfelelő kezelésben részesült betegek esetében - ahol a diagnózist követően gyógyszeres kezelés, majd műtét, illetve ezt követően ismételt gyógyszeres kezelés történik - a teljes gyógyulásra is van remény.

5. Mi a teendő, ha bárhol a testemen csomót tapintok?

Nem szabad várakozni, hanem orvoshoz kell fordulni, szövettani mintavétel céljából. Kisebb a veszélye a "feleslegesen" végzett ún. aspirációs citológiának (vékony tűvel történő szövettani mintavételnek), mint a későn felfedezett, rosszindulatú támasztószöveti daganatnak.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló