Érképződés gátlás

Forrás: Roche Pharma AG PresseinformationenForrás: Roche Pharma AG Presseinformationen
Megosztás:

Daganatos érképződés

A daganatsejtek szupererejének titka főképp három dolognak köszönhető. Az egyik, hogy a daganatsejtek halhatatlanná válva korlátlanul szaporodnak, a másik, hogy más szövetekbe, szervekbe terjedve áttétképzésre hajlamosak, a harmadik pedig, hogy képesek új erek képződését elindítani. Az erek ahhoz kellenek, hogy a daganat növekedéséhez tápanyagot és oxigént szállítsanak a daganatba. A daganat növekedéséhez az új erek képződése elengedhetetlen. Ha a daganat elér egy bizonyos nagyságot (körülbelül egy színes gombostűfejnyi méretet), már fokozott oxigén- és tápanyagigénye miatt úgynevezett érnövekedési faktorokat termel, mely a daganat környezetében lévő ereket arra készteti, hogy új erek képződésével javítsák a daganat érellátását.

Új erek jelennek meg a daganatban, a daganat erezettsége növekszik, a daganat további növekedése biztosítottá válik. Azzal, hogy a daganatnak saját érellátása alakul ki, mely a véráram útján kapcsolatban van a többi szervvel, megnő annak az esélye, hogy a daganatsejtek a vérrel más szervekbe elsodródva áttéteket képezzenek.

Az érképződés gyógyszeres gátlása

Az érképződés gátlás azt a kezelési újítást jelenti, hogy ma már gyógyszeresen képesek az új daganatos erek képződését meggátolni azáltal, hogy elvágják a daganat tápanyag utánpótlását biztosító érhálózatot. A gyógyszer hatását úgy lehetne szemléletesen leírni, hogy a daganatnak éppannyira szüksége van érellátásra, mint egy hadseregnek utánpótlásra. Ha daganat érellátását lebombázzák, megszakítják a utánpótlási útvonalakat, azaz az ereket. A daganat tápanyag hiányában "éhezik", majd elkezd sorvadni, növekedése saját erek nélkül megáll, kezd visszafejlődni.

A célzott érképződést gátló ellenanyag (a gyógyszer orvosi hatóanyagneve: bevacizumab) az érképződésért felelős növekedési faktorhoz (rövidítve VEGF-hez) kapcsolódik, és ott fejti ki hatását. A VEGF normális körülmények között nagyon fontos a magzati szervek kifejlődése során, ugyanakkor egészséges felnőtt szervezetben szerepe a sebgyógyulás és a női menstruációs ciklus kivételével korlátozott.

A kezelés hatására a daganat erezettsége csökken, sorvadni kezd

Milyen típusú daganatokban alkalmazható a célzott érképződést gátló ellenanyag kezelés?

Minden daganatnak szüksége van erekre fennmaradásához és növekedéséhez, és ebben a folyamatban az érképződésért felelős növekedési faktor (VEGF) szerepe elengedhetetlen. Mivel ma már a VEGF hatása célzott érképződést gátló ellenanyag kezeléssel gátolható, várhatóan szinte minden daganattípusban előbb-utóbb bizonyítást nyer alkalmazásának jogosultsága.

Jelen pillanatban az érképződést gátló ellenanyag kezelés három daganattípusban alkalmazható:

  • áttétes vastagbél- és végbélrákban

  • áttétes HER2-negatív emlőrákban

  • áttétes nem kissejtes tüdőrákban

Korlátozó tényezők, vizsgálatok az alkalmazhatóság eldöntésére

Daganattípusonként lehetnek olyan tényezők, amik szűkítik a gyógyszer alkalmazását, ezekről a kezelő onkológus, onkopulmonológus orvosok tudnak részletes felvilágosítást adni. Jelen pillanatban olyan specifikus vizsgálat, ami egyértelműen eldöntené a gyógyszer alkalmazhatóságát nincsen (nem úgy, mint pl. a HER2 pozitív emlőrák esetében adható célzott kezelésnél).

Mennyi ideig és milyen formában adják a kezelést?

A betegek a gyógyszert két- vagy háromhetente, infúzió formájában kapják. Hasonlóan a HER2 pozitív emlőrákban alkalmazott kezeléshez, ezt is célszerű azonnal elkezdeni, amikor az áttétek felismerésre kerülnek. Kezdetben itt is kemoterápiával kombinálják a szert (természetesen különböző kemoterápiás gyógyszereket alkalmazva a különböző daganattípusokban), majd a kemoterápiás kúra befejezése után önmagában adják tovább, a betegség rosszabbodásáig. Nagyon fontos, hogy a beteg akkor is kapja az érképződést gátló ellenanyag kezelést, amikor mellékhatások miatt a kemoterápiás kezelés megszakítására kényszerülnek az orvosok, mert az eredmények ekkor a legjobbak.

Mellékhatások az érképződést gátló ellenanyag kezelés során

A gyógyszer leggyakoribb mellékhatásai: magas vérnyomás, orrvérzés, vizeletben megjelenő fehérje ürítés, sebgyógyulási zavar. Ezek általában jól kordában tarthatók a beteg megfelelő nyomon követésével. Az esetek kis százalékában lehetnek súlyos mellékhatások is, ezek gyors felismerése és megfelelő kezelése a kezelőorvos feladata. A mellékhatásokkal kapcsolatban nagyon fontos megjegyezni, hogy mindig mérlegelni kell a kezeléssel elérhető várható hasznot (az érképződést gátló ellenanyag kezelés esetében a hosszabb és megtartott életminőségben eltöltött hónapokat, éveket), a beteg általános állapotát (vannak egyéb betegségek, melyek jelenbeli, múltbeli előfordulásakor a súlyos mellékhatások előfordulása gyakoribb lehet), és ezek ismeretében kell dönteni egy adott kezelés megkezdéséről vagy elutasításáról.

Hogyan juthat hozzá a beteg a kezeléshez?

A javallatok alapján kétféleképpen biztosított az érképződést gátló gyógyszerhez való hozzájutás.

Áttétes vastag- és végbélrákban a kórházi finanszírozás keretein belül jár ez a fajta kezelés 2006 január óta. Ez azt jelenti, hogy a beteg kéthetenként bemegy a kórházba, és ott kapja meg az érképződést gátló ellenanyag kezelést infúzióban.

Áttétes emlőrákban és áttétes nem kissejtes tüdőrákban egyedi méltányossági kérelmek által lehet hozzájutni az érképződést gátló gyógyszerhez. Ilyenkor a kezelőorvosnak kell kérvényezni a gyógyszert az Országos Egészségügyi Pénztártól (OEP) a megfelelő formanyomtatványok kitöltésével, és a kórrajz leírásával. Az OEP Egyedi Méltányossági Főosztálya egy hónapon belül dönt a kérelemről és optimális esetben a beteg megkapja a gyógyszert.

Éveken belül más ráktípusokban is alkalmazható lehet a kezelés

A bevacizumab klinikai vizsgálati programjában mintegy 40 ezer beteg vesz részt 15 féle daganattípusban, 130 klinikai vizsgálatban. Várhatóan néhány éven belül további daganatos és rosszindulatú hematológiai betegségekben is hozzáférhetővé válik a célzott érképződést gátló ellenanyag kezelés.

 

Oncompass Medicine Precíziós Onkológiai Program

Az Oncompass Medicine molekuláris diagnosztikai laboratóriuma és információs központja a molekuláris diagnosztika legfrissebb eredményeit és módszereit alkalmazva igyekszik megtalálni a daganatos betegségben szenvedők számára az adott időpontban legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

Miben tudunk segíteni?

A Precíziós Onkológiai Programunkban a személyre szabott onkológiai ellátás lehetőségeit mutatjuk be a daganatos betegek számára.

Minden daganatos megbetegedés genetikai eredetű, és számos, a daganatot okozó génhiba esetében már személyre szabott onkológiai kezelés adható. A molekuláris diagnosztika a daganatos betegség okát tárja fel, az azonosított génhibák alapján egy speciális onkológiai szoftver segítségével meghatározzuk a daganat támadáspontját (molekuláris célpont) és a célponttal összefüggésbe hozható személyre szabott gyógyszereket. A személyre szabott onkológiai ellátáshoz több feltételnek kell megfelelnie, ennek felméréséhez kérjen időpontot személyes konzultációra!

A személyre szabott kezelési terv minden olyan daganattípusban felállítható, amelyben az azonosított génhibáknak megfelelő kezelés elérhető.

Virtuális Molekuláris Tumor Board

A VMTB szolgáltatás keretében az Oncompass Medicine egyedülálló módon kezelőorvosok és onkoteamek számára biztosít szakmai támogatást annak érdekében, hogy betegeiknek a nemzetközi ajánlásoknak megfelelő, legkorszerűbb precíziós onkológiai ellátást nyújthassák.

Az Oncompass Precíziós Onkológiai Program keretében igénybe vehető szolgáltatás során rugalmasan igazodunk a klinikusi igényekhez, a hét bármely napján, különböző időpontokban biztosítunk lehetőséget az esetek megbeszélésére, amely az adatvédelmi előírásoknak megfelelően, biztonságos online platformon történik.

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.