A rák kezelése

Az összeállítás célja annak elősegítése, hogy a daganatos beteg és hozzátartozói jobban megértsék az alkalmazott kezelésmódok lényegét, hatásfokát, hatásmódját, az egyes kezelési formák korlátait, s esetleges következményeit. Összeállításunk természetesen nem ad minden kérdésre választ, hiszen minden egyes beteg esetében merülhetnek fel olyan kérdések, aggodalmak, amelyekre csak a beteget kezelő orvos válaszolhat kielégítően. Ne habozzon tehát sem a beteg, sem a közvetlen hozzátartozó, hogy kérdéseivel a kezelőorvoshoz forduljon.

Napjainkban a rákban megbetegedetteknél alkalmazott, tudományosan megalapozott kezelési eljárások a sebészet, a besugárzás, a kemoterápia és az immun- és/vagy bioterápia. Ezek a kezelésmódok különböző betegeknél egyedileg vagy kombinált formában kerülnek alkalmazásra.

A legtöbb nagy kórházban, szakintézetben minden egyes beteg esetében különböző specialistákból álló orvoscsoport vitatja meg, és a daganatra és a betegre vonatkozó összes információ birtokában konzultáció útján dönti el és ajánlja meg a betegnek a legmegfelelőbbnek látszó terápiás tervet. Ezzel kapcsolatban természetesen a beteg más, esetleg hozzá közelebb álló orvosok véleményét is kikérheti.

Sebészet

Sugárkezelés

Szupportív terápia

Őssejtterápia

  • Válaszok olvasóink kérdéseire

    Milyen betegségek esetében használható fel az őssejt? Mennyi ideig tartható el a levett őssejt? Mi a korlátja a saját köldökzsinórvérből vett őssejt felhasználásának? Többek között ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Hunyadi János.

Célzott daganatterápia

Kemoterápia

Alternatív terápiák