Központi idegrendszer daganatai

Megosztás:

Mennyire gyakoriak a központi idegrendszer daganatai? Hogyan alakulnak ki ezek a tumorok? Kiindulhat-e egy daganat a gerincvelőből vagy annak burkaiból is? A dr. Lapis Károly által írt, negyvennyolc oldalas összefoglaló részletes tájékoztatást nyújt az agy- és gerincdaganatok jellemzőiről.

Magyar nyelven eddig egyedülálló betegtájékoztató anyag jelent meg a központi idegrendszer, az agy és gerincvelő daganatos megbetegedéseiről és ezek kezelési lehetőségeiről.

A központi idegrendszeri daganatok az összes rákos halálozásnak mintegy 2%-áért felelősek, és az összes daganatok 3-5%-át teszik ki. Ezek 80%-át az agyi/koponyaűri tumorok képezik, 20%-uk pedig a gerincvelőből és annak burkaiból ered. Az agydaganatok előfordulása férfiakban valamivel gyakoribb, mint nőkben. Az elsődleges agydaganatok előfordulási gyakorisága két korcsoportban lényegesen magasabb az átlagnál, éspedig a 8 évesnél fiatalabb gyermekek és a 70 évesnél idősebb emberek csoportjában. A 70 évesnél idősebbek esetében az össznépességre vonatkozóan 8,2-ről 20-ra emelkedik az agydaganatok 100 000 főre eső gyakorisága. Gyermekekben a fehérvérűség (leukémia) után a második leggyakoribb daganatféleséget a központi idegrendszer daganatai képezik.

A Lapis Károly professzor által - számos szakember közreműködésével és az Egészségügyi Minisztérium támogatásával - készített 48 oldalas összeállítás első része a központi idegrendszer felépítését (anatómiáját) és főbb funkcióit mutatja be. A második rész sorra áttekinti az egyes agyi daganattípusokat, majd részletesen ír az agyi áttétekről, amelyek a szervezet más szerveiben képződött rosszindulatú daganatból a vérárammal az agyállományba jutó daganatsejtek helybeli szaporodása révén alakulnak ki. Az agyban gyakoribbak az ilyen áttéti tumorok, mint az agyállomány sejtes elemeiből eredő ún. elsődleges agydaganatok. Az összeállítás részletes információkat nyújt az egyéb koponyaűri daganatféleségekről is, főként az agyalapimirigy-daganatok esetében, majd a gerinccsatorna területén képződő központi idegrendszeri daganatokat mutatja be.

A harmadik rész a központi idegrendszer daganatainak terápiáját és ezek mellékhatásait tárgyalja. Az agydaganatok kezelésében - legyenek azok elsődleges, áttéti, jó- vagy rosszindulatúak - sebészi, sugár- és kemoterápiás eljárás valamelyikét vagy azok kombinációját alkalmazzák. A jóindulatú daganatok többségében a sebészi beavatkozás önmagában megoldást jelenthet. A rosszindulatú és a kiújuló daganatok esetében viszont rendszerint mindhárom kezelési mód alkalmazására és a bennük rejlő lehetőségek kihasználására sor kerül. A rosszindulatú és különösen a kiújuló daganatok esetében immunterápiát is alkalmazhatnak. Néhány - erre szakosodott és engedéllyel rendelkező intézetben - új terápiás eljárások kidolgozása és kipróbálása folyik.

Rendkívül fontos, hogy a beteg a kezelések befejezése után is gondosan kövesse orvosa tanácsait, rendszeresen jelenjék meg az ellenőrző vizsgálatokon. Nem kevésbé fontos, hogy az orvos tanácsokkal lássa el és gondosan kövesse betegeit, illetve a megfelelő vizsgálatok elvégzésével ellenőrizze a betegség alakulását. Az összeállítás ezért kitér a kezelések befejezését követő időszak teendőire, a betegkövetésre és az utógondozásra is, valamint szó esik az agydaganatos beteg támogatásával, családon belüli gondozásával kapcsolatos tudnivalókról csakúgy, mint az agydaganatos beteg rehabilitációjáról és a műtét utáni munkába állásáról is. Az anyagot részletes szómagyarázat zárja.

A teljes anyag ingyenesen letölthető. Kattintson ide az azonnali megtekintéshez! A másik lehetséges (javasolt) megoldás az anyag letöltése: az egér jobb gombjával kattintson ide, és válassza a cél mentése más néven funkciót!

A file mérete 3 megabyte (MB), így letöltése néhány percet igénybe vehet.

A file úgynevezett pdf formátumban van. A pdf formátumú file-ok megtekintéséhez az Acrobat Reader nevű program szükséges. Ha az ön gépén nincs ilyen, az Adobe honlapjáról ingyenesen letöltheti.

Ha problémája van a letöltéssel vagy az anyag megtekintésével, kérjük írjon a szerkesztőknek a szerkesztoseg@daganatok.hu címre.

Az anyag nem magáncélú, de betegtájékoztató és ismeretterjesztő szándékkal történő használatra is ingyenes, és a média képviselőit kérjük is, hogy hívják fel rá a figyelmet. Amennyiben az anyag részletét más médiumban szeretnék megjelentetni, akkor ezt csak változtatás nélkül tehetik meg, és kérjük, hogy előtte egyeztessenek a Daganatok.hu szerkesztőivel a szerkesztoseg@daganatok.hu címen.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: