Szájrák

Szájüregi rákok címszó alatt tárgyaljuk az ajkak, a szájüreg, valamint a garat szájüreggel szomszédos részének területéről kiinduló daganatokat.

Magyarország a szájüregi rákok által okozott halálozás tekintetében férfiak és nők esetében egyaránt első helyen áll Európában. A Rákregiszter adatai szerint 2001-ben 1432 férfi és 305 nő halt meg a szájüreg rosszindulatú daganata miatt. Ami azonban még megdöbbentőbb, hogy 1975 óta a szájüregi rákos halálozás ijesztően nagy mértékben, körülbelül ötszörösére növekedett, mindkét nemben.

Még súlyosabb a kép, ha meggondoljuk, hogy a szájüregi rákok esetében zömében olyan rákokról van szó, amelyek már a rák kifejlődését megelőző állapotban is könnyen felismerhetők, a szájüreg fogorvos által történő egyszerű, gondos áttekintésével. Jó részüket pedig maga a beteg is időben észreveheti.

Az időben felfedezett és kezelésbe vett szájüregi rák az esetek 80%-ában meggyógyítható.

 • A szájüreg

  A szájüreg az alábbi anatómiai képleteket, illetve területeket foglalja magában: az ajkakat, az ajkak és a pofa belfelületét bélelő nyálkahártyát, a fogakat, a nyelv alatt helyet foglaló szájfeneket, a nyelv elülső kétharmadát, a kemény szájpadot, az ínyeket és a szájüreg bölcsességfogak mögött elhelyezkedő területét

 • A szájüregi rákok okai, megelőzésük lehetőségei

  Bár a szájüregi rákok okai és keletkezésmódja pontosan nem tisztázott, azt biztosan tudjuk, hogy nem ragályos betegség, azaz egyik emberről a másikra nem terjed.

 • A szájüregi rák diagnosztikája

  Ha szájüreg bármely területén kóros, rákgyanús elváltozás észlelhető, abból szövetmintát vesznek (biopsziát végeznek), mivel csak a biopsziával eltávolított anyag mikroszkópos vizsgálata nyújthat az elváltozás természetéről megbízható felvilágosítást, pontos diagnózist.

 • A terápia mellékhatásai

  Az alkalmazott kezelésmódoknak hosszabb-rövidebb ideig fennmaradó kellemetlen, esetenként káros mellékhatásai is vannak. Nagyobb, kiterjedtebb szájüregi daganat kezelése során a sebész a szájpad, a nyelv, vagy az állkapocs egy részének eltávolítására is kényszerülhet, ami sajnos, jelentősen ronthatja a beteg rágási-, nyelési- és beszédképességét és arcának megváltozását eredményezi.

 • Mit jegyezzünk meg, mit tegyünk a szájüregi rák megelőzése, korai felismerése érdekében?

  A szájüregi rákok túlnyomó többségének kialakulásában a dohányzás és mértéktelen alkoholfogyasztás, valamint a rossz szájhigiénia fontos kóroki szerepet játszik. A dohányzás és alkoholfogyasztás elhagyásával jelentősen csökkenthetjük szájüregi rák kialakulásának kockázatát.

 • A szájüregi rákok és tüneteik

  A szájüregi rákok mintegy fele a nyelven alakul ki, egynegyede az ajkakon, míg a többit az orcák (pofák) belfelületéről, a szájfenékről és az ínyről kiinduló rákok képezik. A szájüregi rákok túlnyomó többsége 45 évesnél idősebb korúakban figyelhető meg.

 • A szájüregi rák megelőzése

  A szájüregi rákok megelőzésének leghatásosabb módját a dohányzás és a mértéktelen alkoholfogyasztás abbahagyása jelenti. Fejlett nyugati országokban szerzett tapasztalatok szerint a javuló szájhigiénia és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés, illetve -ellátás ugyancsak jelentősen hozzájárulhat a szájüregi rákok gyakoriságának csökkentéséhez.

 • A szájüregi rákok kezelése

  Az orvos a felsorolt vizsgálatok eredményeit figyelembe véve készíti el a kezelési tervet, amelyet számos tényező befolyásol. Ilyenek a daganat helye, nagysága, típusa, kiterjedése, stádiuma. A kezelés megkezdése előtt rendszerint az esetleg szükséges fogászati kezelések elvégeztetését tanácsolják, mivel a daganat kezelése során a szájnyálkahártya rendkívül érzékennyé és a fertőzésekre igen hajlamossá válik.

 • Betegkövetés, utógondozás szájüregi rákok esetén

  A műtéttel, illetve a sugárkezelés és/vagy kemoterápia befejeztével a kezelés nem fejeződik be. A kezelés szerves részét képezik ugyanis mindazon beavatkozások, amelyek arra irányulnak, hogy a beteget megszokott napi tevékenységének végzésére ismét képessé tegyék, rehabilitálják. Ez olykor plasztikai műtét végzését, vagy új protézis készítését igényli. Máskor elegendő, ha csak diétás tanácsadásra szorítkozik; ismét máskor a kezelésnek a beszédképesség helyreállítására kell irányulnia.