Hányinger és étvágytalanság: tehetünk ellene!

Kép: receptvaros.huKép: receptvaros.hu
Brjeska Dóra 2014. augusztus 4.
Megosztás:

Múlt héten arról írtam, hogyan lehet felkészülni - pontosabban én hogyan készültem fel - a kemoterápiás kezelésre. Sajnos azonban minden elővigyázatosság és felkészülés ellenére is előfordulhat, hogy enyhébben vagy erősebben, de mégis előfordulnak kellemetlen mellékhatások. Most a leggyakrabban előfordulókról lesz szó, amelyek a hányinger, a hányás és az étvágytalanság.

Talán ezek a mellékhatások okozzák a legnagyobb kárt, ha nem teszünk ellenük a megfelelő módokon (bővebben lásd az előző cikkemben: Felkészülés a kemoterápiára).

A hányás ellen persze nagyon sok gyógyszer is rendelkezésre áll, de jó ha tudjuk, milyen apró praktikákkal tehetünk ellene. Szerintem sokkal jobb például olyat enni vagy inni, ami segít, mint bogyókat kapkodni.

A hányinger és a hányás ellen:

  • Fogyasszunk könnyű ételeket, például joghurtot, kekszet, sült csirkét, rizst, mert ezek nem terhelik meg a gyomrot. Azt mondják, a betegnek húsleves a legjobb, ebben az esetben azonban nem. Nekem sajnos mindenen csak rontott. Jobb, ha ilyenkor kerüljük a zsíros, fűszeres ételeket, és persze a nagyon édeset.
  • Hideg italok, jégnyalókák és jégkrémek minden mennyiségben. A hideg nagyon jót tesz. Nekem a szénsavas ásványvíz egy kis citromlével tette a legjobbat. Folyamatosan kis kortyokban annyira jól enyhítette a hányingert, hogy gyógyszerre sem volt szükség. Kicsit erősebb hányingernél nagyon jól bevált még a gyömbéres üdítő. A gyömbér bizonyítottan jó, és mivel buborékos, duplán kellemes volt.
  • Semmiképpen ne együk azt, amit nagyon szeretünk. Én elkövettem ezt a hibát, és azóta nem tudok még gondolni se arra az ételre. Az agyunk hajlamos a dolgokat összekötni, és ilyenkor hihetetlen jó a memóriája.

Sokkal nehezebb dolog az étvágytalanság. Erre nincs egy bogyó, ami azonnal elmulasztja, és aztán már ehetünk kedvünkre. Velem is előfordult, minden kezelés után, és meg kell mondanom, hogy egyáltalán nem azért, mert nem voltam éhes. Dehogynem. Csak éppen fájt a szám, és mindennek ocsmány íze volt.

Sajnos legtöbbször nem maga az étvágytalanság a mellékhatás: ez inkább a következménye más mellékhatásoknak. Például akinek hányingere van vagy hányt, az azért nem eszik, mert fél, hogy újra és újra megismétlődik. Én azért nem akartam enni, mert ugye fájt, és rossz volt az íze. De enni kell, mert a szervezetnek szüksége van olyan tápanyagokra, amikből energiát nyerhet a betegség elleni harchoz.

Az étvágytalanság ellen:

  • Mindig kis adagokat tegyünk a tányérra, mert azt még kis szenvedés árán is könnyen le lehet gyűrni. Ha telepakolt tányérokat lát az ember ilyenkor, az csak ront a helyzeten. Annak inkább neki se kezd, mert úgyse megy le.
  • Olyan ételekkel próbálkozzunk, amik ránézésre nem tűnnek annak. Inkább legyen az ebéd vagy vacsora folyékony, és inkább desszertnek tűnő, ha az könnyebben csúszik le. Nagyon fontos, hogy ezek az ételek azért táplálóak legyenek. Én hetekig éltem madártejen, mert az gyorsan lecsúszott, nem volt ideje a rossz íznek előjönni, és nem okozott fájdalmat megenni.
  • Ha lemegy a szilárd étel, akkor is kerüljük a nagyon fűszeres, nehéz dolgokat.
  • Tulajdonképpen az illúzió a lényeg, azt hiszem: egy jó turmix, joghurt, tejberizs is nagyon tápláló tud lenni, de igazából nem minősül ételnek, így valamivel könnyebb lenyomni. Az agy nagyon furcsa dolgokra képes.
  • Mindig legyen kéznél egy kis ropogtatnivaló, hogy ha hirtelen jól esne pár falat, ne azzal kelljen foglalkozni, hogy valamit készítünk, mert sajnos el tud menni ez ember kedve tőle.

Még több praktika blogomban:

http://fulesodu.blogspot.hu/2014/01/nalam-ezek-melekhatasok.html

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.