Kemoterápia a mellrák kezelésére

2022. augusztus 26.
Megosztás:

Az emlőrák esetében a kemoterápiás gyógyszerek alkalmazásának célja a mellráksejtek elpusztítása és a daganattal összefüggő tünetek enyhítése. Ezeket a gyógyszereket általában közvetlenül a vénába fecskendezik be tűn keresztül vagy szájon át szedhetők tabletták formájában. Cikkünkben a mellrák kemoterápiás kezelésével kapcsolatos tudnivalókat foglaltuk össze a legmodernebb, már elérhető kezelési lehetőségeket is érintve.

Ezt a daganattípust alapvetően az endokrin érzékenység (hormon receptor státusz) és a HER-2 onkogén jelenléte alapján soroljuk alcsoportokra, amelyek meghatározzák a gyógyszeres kezelést is. Ugyan a kemoterápia még mindig jelentős szerepet játszik, de az utóbbi évtizedben lényegesen ritkábban alkalmazzák. Az endokrin érzékeny (ösztrogén és/vagy progeszteron receptor pozitív) emlődaganatok adják az esetek kb. kétharmadát, melyek kezelésében egyértelműen a célzott terápiák szerepe kerül előtérbe, még áttétes esetekben is. Utóbbiak kezelésében a kemoterápia akkor jöhet szóba, amikor a gyors és erőteljes daganattömeg csökkentés a cél, ami indokolhatja súlyos mellékhatások kockázatának vállalását is.

Mikor van szükség a kemoterápiára?

A kemoterápia az alábbi esetekben alkalmazható:

Kemoterápia mellrák műtét után (adjuváns kemoterápia)

A mellrák eltávolítására irányuló műtét után a kezelőorvos kemoterápiát javasolhat a fel nem fedezett rákos sejtek elpusztítására, valamint a kiújulás és a metasztázis kockázatának csökkentésére még akkor is, ha az operáció után teljesen eltávolították a daganatot. Nagyobb lehet az áttétképződés rizikója, ha rákos sejteket találnak az érintett emlő közelében lévő nyirokcsomókban.

Kemoterápia mellrákműtét előtt (neoadjuváns terápia vagy preoperatív kemoterápia)

A kemoterápiát néhány esetben a műtét előtt adják. A neoadjuváns terápia növelheti a daganat teljes eltávolításának esélyét (az emlő eltávolítása nélkül), csökkentheti a rák méretét, a kiújulás és a környező nyirokcsomók érintettségének a kockázatát, valamint segít felmérni, hogy a rák mennyire reagál a kemoterápiára, ami célzottabbá teheti a kemoterápiás gyógyszerválasztást. A neoadjuváns terápiát általában az alábbi esetekben alkalmazzák:

 • HER2-pozitív emlőrák
 • háromszoros negatív (tripla negatív) melldaganat
 • helyileg v. lokálisan előrehaladott stádiumú emlőrák
 • a nyirokcsomókra átterjedt melldaganat
 • nagyobb méretű mellrák.

Az előrehaladott stádiumú/áttétes emlőrák elsődleges kezelése

Ha a melldaganat átterjedt a test más részeire és a műtét nem lehetséges, a kemoterápia elsődleges kezelésként vagy célzott terápiával kombinálva is alkalmazható. Az előrehaladott stádiumú emlőrák kemoterápiájának fő célja általában az életminőség és az élethossz javítása, nem pedig a betegség gyógyítása.

Célzott és kemoterápia kombinációja

A HER-2 onkogént hordozó daganatok esetében a célzott és kemoterápia kombinációja adjuváns/neoadjuváns és áttétes esetekben is evidencia. Ugyanakkor egyre inkább előtérbe kerül a konjugátumok alkalmazása, ahol egy molekulában egyesül a célzott hatóanyag és a nem-specifikus sejtméreg. Ez az ún. "varázsgolyó", ahol biztosított a hatóanyag célba juttatása és az onkogén célzott blokkolása. A  liposzómába csomagolt  konjugált citotoxikus szert tartalmazó komponenst a daganatsejt "befalja" és ezáltal dupla hatékonysággal lehet elpusztítani a daganatsejtet. A célzott mechanizmus és sejten belüli felszabadulás miatt a szervezet egészét érintő mellékhatások, a toxicitás gyakorisága, súlyossága lényegesen enyhébb a hagyományos kezelésekkel összehasonlítva.

Mesterséges intelligencia és genetikai tesztek a célzott terápia meghatározására

A mesterséges intelligencia és a szélesebb körű molekuláris genetikai ismeretek nagyon sokat segíthetnek a megfelelő és hatékony terápiás algoritmus felállításában. Minél kiterjedtebb a molekuláris profil, annál több és pontosabb információval rendelkezik a kezelőorvos ahhoz, hogy a felállított kezelési sorrend a valós terápiás válasszal korreláljon. Ehhez szükség van egy speciális, mesterséges intelligenciát alkalmazó programra, amely egy bonyolult szabályrendszer és algoritmus alapján nemcsak osztályozni és súlyozni képes a detektált variánsokat, hanem a molekuláris profil teljes egészének figyelembevételével rangsorolja a célzott kezeléseket. Egy ilyen döntéstámogató program arról is ad információt, hogy mely kezeléseket célszerű elkerülni vagy csak kombinált formában alkalmazni annak ismeretében, hogy azonosítottak-e egy adott kezelésre rezisztenciát vagy sem.

A célzott rákkezelés meghatározásakor törekedni kell arra, hogy a betegnél mindig azzal a legígéretesebb terápiával kezdjenek, amely a leghatékonyabb és egyben leghosszabb terápiás választ adhatja. A minél pontosabb terápiás sorrend felállítása nagymértékben függ a szövettani eredmény alapján felállított diagnózistól, a detektált biomarkerektől (például PD-L1, MSI/dMMR, TMB-H) és az egyéb molekuláris alterációk jelenlététől/hiányától az adott daganatban, a korábbi kezelésektől, a beteg állapotától, valamint a mesterséges intelligencia program adta eredményektől. A célzott terápiás lehetőségek közötti sorrendiség felállítása meghatározó lehet mind a progressziómentes túlélés, mind pedig a teljes túlélés tekintetében.

Kockázatok

A mellékhatások a kapott gyógyszerektől és az azokra adott reakcióktól függenek. A kellemetlen tünetek súlyosbodhatnak a kezelés során, bár a legtöbb mellékhatás átmeneti és a kezelés befejezése után megszűnik.

Rövid távú mellékhatások

A gyorsan növekvő rákos sejtek megcélzása során a kemoterápiás gyógyszerek más, gyorsan növekvő egészséges (például a szőrtüszőkben, a csontvelőben és az emésztőrendszerben lévő) sejteket is károsíthatnak. Ezek a mellékhatások gyakran elmúlnak a kezelés után vagy a kemoterápia befejezését követő egy éven belül. A leggyakoribb rövid távú mellékhatások a következők:

 • hajhullás
 • fáradtság
 • étvágytalanság
 • hányinger és hányás
 • székrekedés vagy hasmenés
 • szájsebek
 • a bőr és a köröm elváltozásai
 • a fertőzések kialakulásának fokozott kockázata (az infekciók leküzdésében szerepet játszó fehérvérsejtszámok csökkenése miatt)
 • idegkárosodás (neuropathia)
 • kognitív funkciókkal kapcsolatos problémák, amelyek befolyásolják a memóriát és a koncentrációt.

Hosszú távú mellékhatások

Az emlőrák bizonyos kemoterápiás gyógyszerei hosszú távú mellékhatásokat okozhatnak, beleértve az alábbiakat:

 • A meddőség az egyik olyan lehetséges mellékhatás, amely nem múlik el. Egyes rákellenes gyógyszerek károsítják a petefészket, ami a menopauza tüneteit (például hőhullámok, hüvelyszárazság) okozhatja. A menstruáció rendszertelenné válhat vagy leállhat (amenorrhoea) és amennyiben az ovuláció megszűnik, a teherbe esés lehetetlenné válik.
 • Az életkortól függően a kemoterápia korai, tartós menopauzát idézhet elő.
 • Ha a mellrákban szenvedő beteg továbbra is menstruál, a kezelés alatt vagy a kezelés befejezése után is teherbe eshet. Mivel azonban a kemoterápia hatásai veszélyesek a magzatra, javasolt a kezelés megkezdése előtt a megfelelő fogamzásgátlási módszer kiválasztása.
 • Azoknál a nőknél, akiknél a kemoterápia miatt korán jelentkezik a menopauza, nagyobb a csontritkulás kockázata. Ajánlott a rendszeres csontsűrűség-teszt elvégzése a további csontvesztés megelőzésére.
 • A kemoterápia minimális kockázatot jelent a szívizom gyengülésére és más szívproblémák kialakulására vonatkozóan. Bizonyos kemoterápiás gyógyszerek a jövőbeni szívproblémák magasabb kockázatával járnak.
 • Ritka esetekben a mellrák kemoterápiája több évvel a kezelés befejezése után másodlagos rákot, például vérsejtrákot (leukémia) válthat ki.

Hogyan érdemes felkészülni a kemoterápiára?

A kemoterápia lehetséges előnyeinek a felmérése

Amikor a kezelőorvos eldönti, hogy kemoterápiára van szükség, figyelembe veszi az alábbi tényezőket:

 • a rák mérete és stádiuma
 • a nyirokcsomók állapota
 • fiatalabb életkor
 • korábbi kezelések
 • általános egészségi állapot (például a szívbetegség vagy a cukorbetegség befolyásolhatja a kemoterápia mellékhatásainak tolerálhatóságát)
 • hormon receptor állapot (ha a rákos sejtjek rendelkeznek az ösztrogén és a progeszteron hormon receptoraival, a kezelőorvosa a kemoterápia mellett hormonkezelést is javasolhat)
 • HER2 állapot (ha a mellrák túl sok HER2-ként ismert növekedésserkentő fehérjét termel, a kezelőorvosa kemoterápiát és olyan gyógyszereket javasolhat, amelyek kifejezetten ezt a fehérjét célozzák)
 • genetikai profil (az emlőrák bizonyos típusai, például a hormonreceptor-pozitív melldaganat esetében a kezelőorvosa megvizsgáltathatja a rákos sejteket, hogy többet tudjon meg genetikai felépítésükről, ami segíthet előre jelezni a kezelésre adott reakciót és a kiújulás kockázatát).

Az általános egészségi állapot javítása

Az egészséges életmód - beleértve a megfelelő minőségű és mennyiségű alvást, a rendszeres testmozgást, a gyümölcsökben, zöldségekben és teljes kiőrlésű gabonákban gazdag étrendet, a stressz minimalizálását, a fertőzések megelőzését - a kezelés alatt segíthet a mellékhatások minimalizálásában.

A mellékhatásokra való felkészülés

Érdemes megkérdezni a kezelőorvost, hogy milyen mellékhatásokra lehet számítani a kemoterápia alatt és után, így ezek ismeretében fel lehet készülni. A kezelést követő első napokban javasolt szabadságot kivenni és/vagy otthoni segítséget kérni. Ha a kemoterápiás kezelés meddőséget okoz, érdemes lehet igénybe venni a petesejtfagyasztást). Amennyiben a kemoterápia hajhullást okoz, megfontolandó a paróka vagy kendő használata).

A kezelőorvos tájékoztatása a rendszeresen szedett gyógyszerekről vagy étrend-kiegészítőkről

A beteg által szedett gyógyszerek és/vagy étrend-kiegészítők (például vény nélkül kapható gyógyszerek, vitaminok) befolyásolhatják a kemoterápiás gyógyszerek hatékonyságát.

Mire lehet számítani a kemoterápia során?

A kemoterápiás kezelések gyakorisága

A mellrák adjuváns kemoterápiáját ciklusokban (jellemzően 3-6 hónap) adják, általában a kórház járóbeteg osztályán (vénába adott infúzió) vagy a beteg otthonában (tabletta). Minden kezelést egy gyógyulási időszak követ. Amennyiben sugárkezelést is terveznek, ez általában a kemoterápia után történik meg.

A palliatív kemoterápia során a mellékhatások és a kezelés hatékonyságának rendszeres ellenőrzése határozza meg az alkalmazott ciklusok számát. A terápia következtében lehetséges a daganat teljes vagy részleges visszafejlődése (komplett vagy parciális remisszió), a betegség stabilizálódása vagy további romlása (progresszív betegség). Utóbbi esetben kell mérlegelni a terápia váltás szükségességét.

Gyakori gyógyszerkombinációk

Mivel számos kemoterápiás gyógyszer létezik, a kezelőorvos a mellrák típusához és a kórtörténethez igazítja a gyógyszerek típusát és adagját (gyakran két vagy ritkán három kemoterápiás gyógyszer kombinációját).

A kemoterápiás kezelés után

A kemoterápiás kezelést követően:

 • ellenőrzik a beteg hőmérsékletét, pulzusszámát és vérnyomását
 • a kezelőorvos gyógyszereket ad a mellékhatások (például hányinger, szorongás, gyulladás) megelőzésére
 • a kezelőorvos olyan gyógyszereket ír fel receptre, amelyek otthon is szedhetők a mellékhatások enyhítésére
 • a dietetikus tanácsot ad, hogy mi ehető és iható a kezelés után
 • amennyiben a mellékhatások túlságosan kellemetlenek lesznek, szükségessé válhat a kemoterápiás gyógyszer adagjának vagy típusának megváltoztatása vagy más gyógyszereket rendel a kezelőorvos bizonyos tünetek (például émelygés) enyhítésére
 • ha a fehérvérsejtek száma csökken a vérben, kezelőorvosa leállíthatja a kemoterápiát, amíg a fehérvérsejtek száma újra normalizálódik
 • a kemoterápiás kezelési ciklus befejezése után kezelőorvos rendszeresen (havonta) megvizsgálja a beteg állapotát a hosszú távú mellékhatások és a rák kiújulásának ellenőrzésére.

Oncompass Medicine Precíziós Onkológiai Program

Az Oncompass Medicine molekuláris diagnosztikai laboratóriuma és információs központja a molekuláris diagnosztika legfrissebb eredményeit és módszereit alkalmazva igyekszik megtalálni a daganatos betegségben szenvedők számára az adott időpontban legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

Miben tudunk segíteni?

A Precíziós Onkológiai Programunkban a személyre szabott onkológiai ellátás lehetőségeit mutatjuk be a daganatos betegek számára.

Minden daganatos megbetegedés genetikai eredetű, és számos, a daganatot okozó génhiba esetében már személyre szabott onkológiai kezelés adható. A molekuláris diagnosztika a daganatos betegség okát tárja fel, az azonosított génhibák alapján egy speciális onkológiai szoftver segítségével meghatározzuk a daganat támadáspontját (molekuláris célpont) és a célponttal összefüggésbe hozható személyre szabott gyógyszereket. A személyre szabott onkológiai ellátáshoz több feltételnek kell megfelelnie, ennek felméréséhez kérjen időpontot személyes konzultációra!

A személyre szabott kezelési terv minden olyan daganattípusban felállítható, amelyben az azonosított génhibáknak megfelelő kezelés elérhető.

Virtuális Molekuláris Tumor Board

A VMTB szolgáltatás keretében az Oncompass Medicine egyedülálló módon kezelőorvosok és onkoteamek számára biztosít szakmai támogatást annak érdekében, hogy betegeiknek a nemzetközi ajánlásoknak megfelelő, legkorszerűbb precíziós onkológiai ellátást nyújthassák.

Az Oncompass Precíziós Onkológiai Program keretében igénybe vehető szolgáltatás során rugalmasan igazodunk a klinikusi igényekhez, a hét bármely napján, különböző időpontokban biztosítunk lehetőséget az esetek megbeszélésére, amely az adatvédelmi előírásoknak megfelelően, biztonságos online platformon történik.

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.