Megküzdés a rákkal

 • Nem halott, csak beteg!

  2015. június 20.

  A rákbetegség diagnózisa mindenkit megvisel. Rengeteg dolog megváltozik, ami a betegnek és a hozzátartozónak, barátnak is megnehezítheti a helyzetét. A betegséget különböző oldalról megélők között sokszor nagyon mély szakadék keletkezik. Nem értjük egymást, nem beszélgetünk, mert nem akarunk kellemetlenséget, és nem mondjuk ki a gondokat, nehézségeket. Ha mindkét oldal egy kicsit jobban odafigyelne a másikra, megtanulna beszélni az érzéseiről, és kérni, ha szüksége van rá, a betegség mindenki számára sokkal könnyebb és elfogadhatóbb lenne. Nem halott, csak beteg!

 • Onkológiai kezelések: Vállaljuk? Ne vállaljuk?

  2014. november 17.

  Onkológiai kezelések: Vállaljuk? Ne vállaljuk? Mostanában gyakran találkozom azzal a számomra tökéletesen elképzelhetetlen dologgal, hogy az emberek azt mondják, nem kell nekik kezelés, kivették a daganatot, minek a kínzás.

 • A pozitív gondolkodás szerepe a rákbetegek életében

  2014. július 21.

  Minden betegségre igaz, de főleg a daganatos megbetegedésekre, hogy legjobb kiegészítő kezelésük a pozitív gondolkodás. Sajnos csak nagyon kevesen alkalmazzák, hiszen ez sokszor valóban nem könnyű. De nem jobb az időnket a lehetőségekhez képest jól eltölteni, mint állandóan rettegni? Az állandó félelem legyengíti a szervezetet, és ezzel teret ad a betegségnek, ha viszont jókedvű, vidám és boldog lelkiállapotban vagyunk, még az immunsejtjeink is sokkal jobban működnek. A pozitív gondolkodás szerepe a rákbetegek életében

 • Első születésnapját ünnepelte az Újjászületés Rehabilitációs Táncklub - videó

  2011. május 12.

  Az Újjászületés Rehabilitációs Táncklub 2011. április 9-én - a Nemzeti Rákellenes Nap előestéjén - ünnepelte alakulásának egyéves évfordulóját. Első születésnapját ünnepelte az Újjászületés Rehabilitációs Táncklub - videó

 • A család mint társas támogató rendszer: a jelenlét fontossága a rákos beteg életében

  2010. december 1.

  A rákos megbetegedés minden családban nagy megrázkódtatást okoz. Függetlenül attól, hogy a beteg fiatal vagy idősebb-e, hogy a betegség milyen életszakaszban alakul ki, hogy milyen progressziót jósolnak neki, illetve hogy mely testrész az érintett, a diagnózissal való szembesülés után a családtagok ugyanúgy nehéz helyzetbe kerülnek, mint maga a beteg. A család mint rendszer átstrukturálódik, az élet fenekestül felfordul, és gyakran alapjaiban rendül meg. Nem csak a beteg támogatása és a hozzá való újfajta viszonyulás kialakítása okozhat nehézséget, hanem már önmagában az a tény is, hogy a helyzet a kezelés előrehaladtával, valamint a beteg lelkiállapotának függvényében folyamatosan változik... A család mint társas támogató rendszer: a jelenlét fontossága a rákos beteg életében

 • Tánccal a rák ellen

  2010. augusztus 31.

  Ananda Shankar Jayant, a híres klasszikus indiai táncost 2008-ban rákkal diagnosztizálták. Személyes története nem csak arról szól, hogyan nézett szembe a kórral, hanem, hogy hogyan táncolta azt végig. Fellépésével pedig felfedi annak az erőnek a metaforáját, amely segített neki ebben. Tánccal a rák ellen

 • Hogyan változtathatók meg berögzült megküzdési mechanizmusaink?

  2010. augusztus 9.

  Cikksorozatunk korábbi részében részletesen bemutattuk a megküzdési módokat, a folytatásban pedig arra keressük a választ, hogyan változtathatók meg berögzült megküzdési (coping) mechanizmusaink, illetve mely stratégiák segítik leginkább a gyógyulást.

 • Megküzdési stratégiák

  2010. augusztus 6.

  A daganatos betegséggel való szembesülés egy olyan hirtelen jövő és nagy mértékű krízishelyzetet jelent az egyénnek, melynek feldolgozása nem könnyű feladat. Az egész korábbi élet átértékelődik, és más megvilágításba kerül a jövő is. A pszichés egyensúly helyreállításában kiemelt szerepet kap, hogy az adott beteg hogyan értelmezi a vele történteket. Az, hogy milyen jelentést ad diagnózisának és az előtte álló megpróbáltatásoknak, nagy mértékben meghatározza mind érzelmei erősségét és minőségét, mind pedig a betegséggel való megküzdésének módját. Cikksorozatunk első cikke a különböző megküzdési módokat mutatja be.

 • 10 hasznos tanács a rákkal való megküzdéshez

  2010. július 28.

  10 hasznos tanács a rákkal való megküzdéshez A rákkal történő szembesülést követően a betegek többsége elveszettnek érzi magát, és hirtelen nem tudja, hogyan tovább. Krízishelyzetről van szó, amely komoly lelki terhet is jelent. Miután azonban megtudtuk, hogy milyen ráktípusról van szó, és milyen kezelési lehetőségek állnak a rendelkezésünkre, a mi hozzáállásunk is alapvetően befolyásolja, hogy miként zajlik majd a mindennapi életünk.

 • Szembesülés a rákkal - mit tehetünk a diagnózis után?

  2010. június 25.

  Szembesülés a rákkal - mit tehetünk a diagnózis után? Mit tehet az, akinél daganatos betegséget diagnosztizáltak? Van-e egyáltalán bármi, amit egy ilyen esetben tenni lehet? Maga a rákbetegség még korántsem egyenlő azzal, hogy mindennek vége, és ez a jövőben remélhetőleg egyre kevésbé lesz így. Cselekvési lehetőségeinket meghatározza, hogy milyen típusú betegség alakult ki nálunk, de még ha a rák valamely súlyosabb fajtájáról van is szó, akkor sem kell feltétlenül belenyugodnunk a betegségbe. A következőkben arról olvashat, hogy mit érdemes átgondolni a diagnózis közlését követően, és mi az, ami ebben az esetben rajtunk múlik.