Új, kísérleti fázisban lévő módszer a rákos daganatok műtét nélküli eltávolítására

2022. december 10.
Megosztás:

A Tel Aviv-i Egyetemen kifejlesztett új technológia lehetővé teszi a rákos daganatok célzott elpusztítását az ultrahang és a véráramba adott nanobuborékok kombinációjával. Az invazív kezelési módszerekkel vagy a mikrobuborékok magába a daganatba történő befecskendezésével ellentétben ez a legújabb technológia lehetővé teszi a daganat nem invazív módon történő elpusztítását.

"Az új technológiánk viszonylag egyszerű módon lehetővé teszi, hogy nanobuborékokat juttassunk a véráramba, amelyek aztán a rákos daganat körül gyülekeznek. Ezt követően alacsony frekvenciájú ultrahanggal felrobbantjuk a nanobuborékokat, és ezáltal a daganatot" - nyilatkozta a tanulmány egyik szerzője, Dr. Tali Ilovitsh.

Ma a rákkezelés uralkodó módszere a daganat sebészi eltávolítása, olyan kiegészítő kezelésekkel kombinálva, mint a kemoterápia és az immunterápia.

A rákos daganatot elpusztító terápiás ultrahang a műtét nem invazív alternatívája. Ennek a módszernek előnyei és hátrányai egyaránt vannak. Egyrészt lehetővé teszi a lokalizált és fókuszált kezelést; a nagy intenzitású ultrahang használata termikus vagy mechanikai hatásokat eredményezhet azáltal, hogy nagy tér-időbeli pontossággal, erőteljes akusztikus energiát juttat egy fókuszpontba. Ezt a módszert a test mélyén lévő szilárd daganatok hatékony kezelésére használták. Ezenkívül lehetővé teszi olyan betegek kezelését is, akik nem alkalmasak a tumor reszekciós műtétre. Hátránya azonban, hogy az ultrahanghullámok hője és nagy intenzitása károsíthatja a tumor közelében lévő szöveteket.

A jelenlegi viszgálatban Dr. Ilovitsh és csapata ezt a problémát igyekezett áthidalni. Az állatmodellt használó kísérletben a kutatók a nanobuborékok véráramba történő befecskendezésével (szemben az eddigi gyakorlattal, azaz a mikrobuborékok helyi befecskendezésével magába a tumorba), alacsony frekvenciájú ultrahanghullámokkal kombinálva, minimális off-target hatás mellett tudták elpusztítani a daganatot.

"A nanobuborékok és az alacsony frekvenciájú ultrahanghullámok kombinációja specifikusabb célzást biztosít a daganat területére, és csökkenti a célon kívüli toxicitást. Az alacsony frekvencia alkalmazása a nanobuborékokra extrém duzzadást és robbanást okoz, még alacsony nyomáson is. Ez lehetővé teszi, hogy a daganatok mechanikus pusztítását alacsony nyomásküszöbértékek mellett végezzük el. Ráadásul a nanobuborékok használata megkönnyíti a daganatok célzott kezelését, mivel ultrahangos képalkotás segítségével megfigyelhetők." - nyilatozta  Dr. Ilovitsh, hozzátéve, hogy az alacsony frekvenciájú ultrahang használata növeli a behatolás mélységét is, minimalizálja a torzulást és a csillapítást, és megnöveli a fókuszpontot.

"Ez segíthet a testtel mélyen elhelyezkedő daganatok kezelésében, és emellett megkönnyíti a nagyobb tumortérfogatok kezelését. A kísérletet mellrákos daganatos laboratóriumi modellben végeztük, de valószínű, hogy a kezelés más típusú daganatoknál is hatékony lesz, és a jövőben embereken is sikerrel alkalmazhatóvá válik."

A tanulmány a Nanoscale című folyóiratban jelent meg.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: