Rákszűrés

Minden rák annál eredményesebben kezelhető, minél korábbi fejlődési stádiumában kerül felismerésre. A szűrővizsgálatokkal lehetséges a rákos megbetegedés diagnózisa, még a kóros elváltozás korai állapotában. A betegség kimenetele így sokkal kedvezőbb, mint ha már csak a tünetek jelentkezésekor ismerték volna fel a kórt.

Az orvostudomány fejlődésével a szűrési módszerek megbízhatósága megsokszorozódott. Az azonban az egyén felelőssége maradt, hogy foglalkozzon egészségével és éljen az egészségügy adta lehetőségekkel.

 • Vastagbélrákszűrés, végbélrákszűrés

  A vastag- és végbélrák férfiakban és nőkben is egyaránt a második leggyakoribb rákféleség. A halálesetek legtöbbje megelőzhető lenne, mert a végbél- és vastagbélrák korai, illetve megelőző állapotának felismerésére rendelkezésre állnak az eszközök. A daganatos megbetegedések közül a legjobban és a legeredményesebben szűrhető betegségről van szó.

 • Emlőrákszűrés (mellrákszűrés) és az emlő önvizsgálata

  Az emlőrák a nőknél leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat. Az emlőráknál - csakúgy, mint a legtöbb tumornál - is igaz az a megállapítás, hogy a terápia eredménye annál hatékonyabb, minél kisebb az elpusztítandó daganat tömege, azaz minél korábbi stádiumban kerül a betegség felismerésre. Éppen ezért fontos, hogy minél hamarabb orvoshoz forduljon mindenki, aki a mellében csomót tapint.

  Az emlők önvizsgálata

 • Tüdőrákszűrés

  A tüdőrák szűrése szempontjából is nagyon fontos a tüdőszűrésen való rendszeres megjelenés. A mellkasröntgen-felvételekkel felfedezett tüdőrákos betegek körében a betegség stádiummegoszlása kedvezőbb, és a sikeresen operáltak aránya duplája a panasszal felfedezettekhez képest. A tüdőgyógyász szakmai kollégium állásfoglalása szerint a 40 év feletti dohányosok évenkénti ernyőfénykép-szűrése mindenképpen indokolt, ám az ernyőfénykép-szűrőpark modernizálása elengedhetetlen.

 • A herék önvizsgálata

  Kevéssé köztudott, hogy a herék rákra gyanús elváltozásai - csakúgy, mint nőknél az emlőké - önvizsgálattal, a herék időnkénti áttapintásával saját magunk által is felismerhetők. Mintegy 20 évvel ezelőtt a hererák még többnyire halálos betegség volt, ma viszont - ha idejében felismerik - szinte 100%-ban gyógyítható.

 • A szűrővizsgálatok javasolt ütemezése

  Nemzetközi szakmai szervezetek és a hazai szakkollégiumok ajánlásainak figyelembevételével összeállított táblázat a javasolt szűrővizsgálatokról

 • Prosztatarákszűrés

  Hazánkban a férfiak rák okozta elhalálozásának negyedik leggyakoribb oka a prosztatarák. A prosztatarák - más rákokhoz hasonlóan - nem egyik napról a másikra keletkezik. Évek telhetnek el addig, amíg odáig fejlődik, hogy panaszokat, tüneteket okoz. Az idejében felismert, lokalizált prosztatarák gyógyítható, vagy legalábbis visszaszorítható.

 • Bőrrákszűrés és a bőr önvizsgálata

  Az utóbbi években Magyarországon is drámai emelkedést mutat a legveszélyesebb bőrrák, a melanoma előfordulása. Hogyan védekezhetünk a melanoma kialakulása ellen?

 • Szűrés ajak- és szájüregi rákokra

  A szájüregi rákok esetében zömében olyan rákokról van szó, amelyek már a rák kifejlődését megelőző állapotban is könnyen felismerhetők, a szájüreg fogorvos által történő egyszerű, gondos áttekintésével. Jó részüket pedig maga a beteg is idejében észreveheti. Az idejében felfedezett és kezelésbe vett szájüregi rák az esetek 80%-ában meggyógyítható.

 • Méhnyakrákszűrés

  A méhnyakrák megelőzésének leghatékonyabb módja, ha a rákmegelőző állapotokat vagy a rák legkorábbi stádiumát idejében észreveszik és kezelik. A 0. stádiumban felfedezett méhnyakrák túlélési aránya a kezelés után száz százalékos. A méhnyakrák szűrése szempontjából a legfontosabb a rendszeres, évente végzett nőgyógyászati illetve citológiai vizsgálat.