Vastagbélrákszűrés, végbélrákszűrés

Megosztás:

Férfiakban a tüdőrák, nőkben az emlőrák után a vastag- és végbélrák (kolorektális rák) a második leggyakoribb rákféleség. A halálesetek legtöbbje megelőzhető lenne, mert a végbél- és vastagbélrák korai, illetve megelőző állapotának felismerésére rendelkezésre állnak az eszközök. A daganatos megbetegedések közül a legjobban és a legeredményesebben szűrhető betegségről van szó.

E rákok többsége ugyanis az úgynevezett bélpolipok talaján képződik, és legalább 10 évet vesz igénybe, amíg belőlük a rák kialakul, illetve amíg a bélfalat is beszűrő rákká válik. A korai, lokalizált stádiumban felismert kolorektális rákos betegek 5 éves túlélése 88%-os.

Az idejében történt polipeltávolítások a kórkép kialakulásának kockázatát csökkentik, ezért az egyén szempontjából 40 éves kortól javasolt a szűrés.

Amennyiben a családban már előfordult a vastagbél- és/vagy végbéldaganat (terhelt család, fokozott rizikó), akkor a szűrés megkezdésének időpontját egyénileg kell meghatározni.

Fontos! Ha a családi előzményben 50 évesnél fiatalabb korban fordult elő kolorektális rák első fokú rokonnál, akkor a szűrést a rák kialakulásának életéve előtti tizedik életévben kell elkezdeni! Ha tehát valakinek a családjában az első fokú rokonnál például 35 éves korában alakult ki a betegség, akkor már 25 éves korban meg kell kezdeni a szűrést!

Szűrési lehetőségek:

  • évente, kétévente székletteszt, melyet negatív eredmény esetén 5 évente részleges vastagbéltükrözés (szigmoidoszkópia) egészít ki;
  • 10 évente teljes vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) végzése.

Az orvos minden esetben egyénileg határozza meg a páciens számára legmegfelelőbb szűrési módot.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.