Rákos betegek rehabilitációja

A daganatos betegségek kezelése során alkalmazott beavatkozások sok esetben az érintett szervek vagy működések elvesztésével, testi és lelki károsodások kialakulásával járnak. E következmények megszüntetése, illetve enyhítése a rehabilitáció feladata.

A rehabilitáció olyan cél, gyógyítási elv és sajátságos módszer, amely lehetővé teszi a daganatos beteg számára, hogy saját lehetőségeihez képest a legjobb testi és lelki állapotot elérje.  A rehabilitáció aktív folyamat, amelynek előnyösen kell befolyásolnia a daganat valamennyi következményét és a beteg valamennyi társult betegségét. Ugyanakkor a betegnek is részt kell vállalnia a saját egészségért, jólétéért és jobb életminőségért folytatott küzdelemben. Rendkívül fontos szempont, hogy a beteg saját erőfeszítése segítségével is megtartsa vagy visszaszerezze helyét a társadalomban.

A rehabilitáció rendkívül széleskörű, ugyanakkor jól összehangolt, számos orvosi és társult egészségügyi szakmát magában foglaló team (csapat) munkát igénylő, bonyolult és időigényes tevékenység., amely akkor a leghatékonyabb, ha időben elkezdődik, a beteg teljes gyógyulásáig, újbóli családi és társadalmi beilleszkedéséig tart. Az alábbiakban a rehabilitáció módszereit és eszközeit tekintjük át.