A sztóma

Megosztás:

A sztóma görög eredetű szó, szájadékot jelent, melyet a sebészek a vékonybélen (ileostoma), a vastagbélen (colostoma), vagy a vizeletelvezető rendszeren (urostoma) ürülő tartalom elvezetése érdekében a hasfalon készítenek.

A világon körülbelül 6 millió ember él és dolgozik sztómával. Hazánkban 14-15 ezerre tehető a sztómások száma. (Az ő segítésükre, összefogásukra és érdekvédelmükre alakultak azok a társadalmi egyesületek, klubok, amelyek ILCO (ejtsd: ilkó) néven működnek. Az ILCO betűszó, az ileostoma és a colostoma szavak első részeinek összevonásából származik. A mozgalom Magyarországon 1980-ban Kaposvárról indult el alulról építkezve. Ma már 42 klub működik az országban, címük megtalálható adatbázisunkban.)

A következő összeállítás részlet a Magyar ILCO Szövetség Élet és sztóma című kiadványából.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: