A sztóma ápolása, ellátása

Megosztás:

A műtét utáni napokban- még a kórházban- általában lehetőség adódik a különböző típusú segédeszközök megismerésére, kezelésük megtanulására. Ez a folyamat természetesen nem megy az egyik napról a másikra. Különbözőek vagyunk, így különböző módon sajátítjuk el a sztómaápolás lépéseit. Fontos, hogy igyekezzen segítséget kérni a hazabocsátást követő időszakra, akár a sztómaterápiás nővértől, akár a helyi ILCO egyesülettől. Ne keseredjen el az első - esetleg sikertelen - kísérletek után, s higgyen sorstársainak. Kérjen tanácsot környezetének, lakásának, fürdőszobájának berendezéséhez. Mik azok a szükséges kisegítő kellékek, melyek általában nem szerepelnek egyik ismertetőben sem, hiszen ezek mindig az egyéni igényekhez igazodnak.

Fontos, hogy környezetével, családtagjaival egyeztesse a tisztálkodáshoz szükséges időpontokat. Egymás igényeinek tiszteletben tartása, diszkréció biztosítása sok konfliktushelyzet megoldásában segíthet. De a megbeszélt időszakban a fürdőszobát és a mellékhelyiséget zavarás nélkül használhassa.

Ha lehet, a segédeszközcserék időpontját igyekezzen mindig egy meghatározott napszakhoz kötni. Ez segít a későbbi rehabilitációban is, a székürítés ritmusosságának kialakításában. De nincsenek merev szabályok, mindig az egyéni igények a mérvadóak.

  • Készítsen elő minden szükséges kelléket (ne kelljen a lakásban rohangálni egy ollót keresve): lemosó, bőrápoló szerek, törlők, új sztómazsák/ok, olló, paszta, egyszerhasználatos borotva, szemeteszsák.

  • A segédeszköz eltávolításánál az egyrészes rendszerben a tapadó felszínt felülről-belülről fejtse le, majd a zacskót összehajtva a szemeteszsákba helyezheti. Kétrészes rendszernél a zsákot csak az alaplapról kell lepattantani. Az alaplapot 3-5 naponként, illetve ha a tapadása nem megfelelő kell csak cserélni.

  • A sztóma körüli bőrt, és magát a kiemelkedő bélvéget nedves törlővel tisztítsa le. Otthoni körülmények között célszerű langyos, szappanos vízzel lemosni, letusolni.

  • A sztóma körül kinőtt szőrzetet egyszerhasználatos borotvával célszerű eltávolítani. A bőrt bőrápoló kenőccsel ápolja, majd lehetőség esetén "szellőztesse", azaz hagyja egy ideig szabadon.

  • Ha nem előre-kivágott zsákot/alaplapot használ, megfelelő méretűre vágja ki (hajlított ollóval, az alaplapot, ill. zsákot forgatva). A kivágás akkora legyen, mint a sztóma.

  • A sztóma körüli egyenetlenségeket pasztával töltheti ki (csak vizes kézzel nyúljon a pasztához).

  • A felragasztandó segédeszközt kézzel kicsit melegítse meg, majd a védőfólia eltávolítása után alulról felfelé, simító mozdulattal ragassza fel az alaplapot, vagy egyrészes zsákot. (Ellenőrizze a nyitott zsákok végének zártságát, illetve a kétrészes rendszereknél a zacskó-illesztés hibátlanságát. Egyrészes zsákoknál levegő befújásával győződjék meg, hogy nem lyukas-e?)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: